Izjava migranta koji je učestvovao u sinoćnjem sukobu u Žegaru (VIDEO)

Pakistanci
Situacija u bihaćkom naselju Žegar danas je mirna i ispunjena novinarskim ekipama, bez policijskih patrola i sa strahom u očima mještana kojih gotovo i da nema napolju.

 

Novinar našeg portala uspio je razgovarati sa jednim migrantom, porijeklom iz Pakistana koji je sinoć učestvovao u sukobu.

Prema njegovim riječima, naišla je grupa migranata iz Afganistana, koji su bili naoružani noževima, palicama, a da je kod petorice vidio i pištolje. Neposredno nakon njihovog dolaska pokušali su da opljačkaju grupu pakistanaca koja se tu zadesila uslijed čega je započeo sukob. Dvojica pakistanaca su ubijena na mjestu sukoba, a nekoliko njih je bilo u teškom stanju, sa težim tjelesnim povredama. Ubrzo je došla policija kao i vozila hitne pomoći koje su brzo intervenisale.

Navedeni pakistanac kaže da se dio njih želi vratiti u Pakistan, a drugi dio želi u Italiju. Trenutno ne mogu nigdje, jer im je potreban novac, nemaju hrane niti ih prihvatni migrantski kampovi primaju.

U razgovoru sa mještanima mogao se osjetiti strah i neizvjesnost, s obzirom da se u toj zoni stalno nalaze grupe migranata, a ima ih puno i u okolnim šumama, često dolaze tražiti vodu i hranu. Prema izjavi mještanke Merime Nadarević, u čijoj se neposrednoj blizini desio sukob, osjeća strah i nesigurnost za sebe, unuka i svoju imovinu. Patrole policije dođu, ali nisu stalno tu, te moli da se ovaj problem rješi.

Nadaju se da će nadležne institucije poduzeti konkretne korake kako bi se ovakvi sukobi spriječili, a i zaštitila njihova imovina i sigurnost.