Izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora vodi u novu recesiju

Eventualni, ali vrlo moguć izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora - "no deal Brexit", mogao bi nanijeti ogromnu ekonomsku štetu eurozoni i samoj Britaniji, upozoravaju ekonomski portali.

EU ima ogromnu trgovinsku razmjenu sa Velikom Britanijom, koja je druga najjača evropska ekonomija nakon Njemačke, prenosi Srna.

Velika Britanija neće više finansirati jedinstveno tržište EU. Ako Britanci izađu bez dogovora, recesija je moguća za Veliku Britaniju, ali i za cijelu eurozonu. 

Ako zaista dođe do "no deal Brexita", to znači da Velika Britanija neće platiti EU dogovorenih 38 milijardi eura. 

Situacija u Velikoj Britaniji nije ohrabrujuća. Parlament je odbacio dogovor o Brexitu, koji je sa EU postigla premijer Theresa May nakon čega je jedva "preživjela" glasanje o povjerenju. 

Veliku Britaniju u najvećoj nacionalnoj krizi od Drugog svjetskog rata sada vodi premijer koji je, kako navode politički analitičari, "politički živi mrtvac", a protiv kojeg radi i veliki dio njene partije - torijevaca. 

Oni žele da dođe do Brexita bez prethodnog sporazuma sa EU i spremni su da prihvate haos koji bi mogao da nastane 30. marta, prvog dana u kojem Britanci više ne bi bili u EU. 

Mnogi evropski ekonomisti upozoravaju da će Brexit sigurno umanjiti rast eurozone i možda je uvesti u recesiju, prenose portali.