Od posljedica koronavirusa u Kini umrlo 170 osoba: Izliječen prvi pacijent

Prema posljednjim podacima, osim u Kini i Sjedinjenim Državama, slučajevi zaraze potvrđeni su u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Makau, Maleziji...

U Kini je od posljedica koronavirusa umrlo 170, a inficirano više od 7.700 ljudi. Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas će ponovo procjenjivati da li novi koronavirus sada predstavlja vanrednu situaciju, a izliječen je i prvi pacijent.

Prema posljednjim podacima, osim u Kini i Sjedinjenim Državama, slučajevi zaraze potvrđeni su u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Makau, Maleziji, Nepalu, Singapuru, Južnoj Koreji, Šri Lanki, Tajvanu i Tajlandu.

- U posljednjih nekoliko dana zabilježili smo napredovanje virusa, posebno u nekim zemljama. Ukupan broj zaraženih van Kine je 68. Posebno nas brine prenošenje virusa s čovjeka na čovjeka u tri zemlje, a to su Njemačka, Vijetnam i Japan. Ako se to desi u nekoj zemlji gdje je slabiji zdravstveni sistem – to bi moglo predstavljati problem - upozorava generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Grade još četiri bolnice

Mediji prenose i da se virus iz Vuhana proširio na 31 kinesku provinciju, a prvi izliječeni pacijent od koronavirusa, Jang Li, ima 34 godine.

Radio je u jednom preduzeću u Vuhanu. Infekcija je registrirana 9. januara, na liječenje je otišao 21., a poslije deset dana otpušten je iz bolnice u Sečuanu.

- Divim se posvećenosti medicinskog osoblja. Oni su divni. Treba da vjerujemo da liječenje koje provodi stručni tim u medicinskom centru i brižljiva njega tima medicinskih sestara vode do brzog oporavka. Svim pacijentima želim brz oporavak - poručio je Jang Li.

U gradu Huangangu otvorena je prva bolnica za liječenje bolesti izazvanih koronavirusom. Još jedna se gradi blizu Vuhana. Bit će završena za sedam dana.

Prve pacijente primit će 3. februara. Mediji prenose da Kina gradi još četiri bolnice kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.

Savjeti kineskih ljekara

- Budite u svojim kućama barem dvije nedjelje u samoizolaciji - kaže Su Jing, direktor jedne bolnice za infektivne bolesti.

Zbog straha od epidemije koronavirusa na godinu je odgođeno Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje se trebalo u martu održati u kineskom gradu Nanđingu.

Kompanije "Ikea" i "Google" zatvorile su svoje kancelarije i predstavništva u Kini.

Svjetske aviokompanije i dalje obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj s Kinom, a među posljednjima koji su to učinili je i "Aair France".

Rusija je prekinula željeznički saobraćaj s Kinom. Sinoć je avion sa 195 Amerikanaca iz Vuhana stigao u Kaliforniju. I Evropska unija pravi plan za evakuaciju oko 600 svojih državljana iz kineskog grada Vuhana.