Izolatorij na Bjelavama: Operativa spremna, ali donosioci odluka nisu uradili svoj dio posla

bjelave
Kapacitet izolatorija na Bjelavama bit će 100 kreveta, podijeljenih u pet odjeljenja

 

U toku dana trebale bi biti donesene sve odluke u vezi sa početkom funkcionisanja izolatorija koji se nalazi u Studentskom domu na Bjelavama, kazao je član Kriznog štaba KS Kemal Beganović.

- Objekat je spreman za rad. Donesena je i postavljena sva potrebna oprema. Izolatorij ima do 100 mjesta, pet odjela po 20 pacijenata. O jednom odjelu će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dviej medicinske sestre. Angažirano će biti osoblje iz javnih ustanova, a po potrebi i iz privatnih, kazao je Beganović.

Govoreći o aktielnom trensu širenja koronavirusa, kazao je da je vrhunac epidemije u blagom opadanju.

Govoreći o kontroli provođenja donijetih mjera Izet Smajić, inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske posloveIzet Smajić je naglasio kako su do sada pokrenuta 23 postupka protiv osoba koje su prekršile donesene naredbe.

- Zbog pogoršanja stanja u vezi sa širenjem koronavirusa, pojačali smo rad inspekcije na terenu, a naši inspektori su počeli djelovati respresivnno, odnosno kažnjavati prekršioce donesenih naredbi, napomenuo je Smajić, dodajući kako inspektori svakodnevno obave i do stotinu kontrola.

Na pres konferenciji, organizovanoj nakon sjednice Kriznog štaba KS, novinarima se obratio i ministar privrede KS Draško Jeličić. U svom obraćanju on se osvrnuo na optužbe privrednika kako Vlada KS nije ispunila svoje obaveze u domenu isplate minimalnih plata.

- Nakon uvojenog rebalansa budžeta izvršena uplata dijela plata za april i mjesec maj.  Liste koje su objavljene na web stranici ministarstva, to su liste svih privrednih subjekata koji su zadovoljili sve uslove, ali i onih koji nisu zadovoljili uslove. Svako ko misli da je oštećen u nekoj stavci ima pravo da reaguje i da podnese žalbu, kazao je ministar Jeličić.

Na pres konferenciji je saopćeno i kako će premijer Mario Nenadić i u narednih dan ili dva ostati u bolnici, ali da se dobro osjeća, te da ne prima bilo kakvu terapiju.