Izrael će razmotriti američki plan, Palestinci bojkotiraju

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će pošteno i otvoreno razmotriti američki plan za Bliski istok, no Palestinci poručuju da trebaju mir, a ne ulagačku konferenciju koja je ekonomski dio američkog plana za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelci i Palestinci komentirali su odvojeno plan američkog predsjednika Donalda Trumpa po prvi put otkako su pojedinosti iz njegovog ekonomskog dijela objavljene u subotu.

U tom ekonomskom prijedlogu SAD predviđa ulaganja od 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima što treba stvoriti milion radnih mjesta za Palestince.

„Ne razumijem kako su Palestinci odbacili plan prije nego što su vidjeli što sadrži“, rekao je Netanyahu, prenosi Hina.

Palestinski bojkot Trumpove administracije

Taj dugo očekivani mirovni plan Bijele kuće, na kojemu rade Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, i posebni izaslanik Jason Greenblatt objavljen je uoči investicijske konferencije u Bahreinu u utorak i srijedu, koju organizira američka administracija.

„Mi ćemo pravedno i otvoreno razmotriti američki prijedlog“, rekao je Netanyahuu koji je posjetio dolinu Jordana s američkim sekretarom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom. 

„Bez obzira kakav bio mirovni sporazum naše će stajalište biti da je Izrael ovdje i nastaviti će biti ovdje za izraelsku sigurnost i sigurnost sviju“, rekao je.

Dolina Jordana i područje Mrtvog mora pokrivaju gotovo 30 posto Zapadne obale. Jordanske snage izvele su invaziju na to područje 1948-49, a nakon osnivanja moderne države Izrael no Izraelci su ga ponovno osvojili i okupirali 1967.

Palestinci kažu da je to sastavni dio zemlje koju oni traže za svoju buduću državu, prenose Agnecije.

Palestinci bojkotiraju Trumpovu administraciju i odbili su sudjelovati u njegovom mirovnom planu. 

'Politika važnija od privrede i novca'

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da samo ekonomski prijedlog nije dovoljan.

„Novac je važan. Privreda je važna. No politika je važnija. Političko rješenje je važnije", rekao je Abbas novinarima u Ramallahu na Zapadnoj obali.

„Pozdravljamo sve one koji nam žele pomoći..., ali za sada odbacujemo sporazum stoljeća“, rekao je. 

Palestinski ministar finansija Shukri Bishara rekao je da Palestincima ne treba sastanak nego mir. 

„Ne trebamo sastanak u Bahreinu da izgradimo našu zemlju, mi trebamo mir, a ekonomska obnova iza koje slijedi mir je nerealna i iluzija", rekao je.

Politički dio Kushnerovog plana drži se u tajnosti, no dužnosnici koji su o njemu brifirani, kažu da je iz njega izbačeno rješenje o dvije države, a koje bi dalo Palestincima pravo da uspostave svoju  državu uz Izrael na Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Gazi.