Izrael napada Gazu, 12 Palestinaca i izraelski vojnik ubijeni u napadu na Jenin

izrael
Drugdje, u utorak u Tel Avivu u napadu automobilom i nožem ranjeno je sedam osoba

 

Izrael je izveo zračne napade na pojas Gaze u srijedu kao odgovor na raketnu vatru iz obalne enklave, pošto je vojska počela povlačiti snage iz Jenina na okupiranoj Zapadnoj obali nakon velike dvodnevne operacije u tom području.

 

 

Dvanaest Palestinaca i jedan izraelski vojnik ubijeni su tokom napada na izbjeglički kamp Jenin, koji je pokrenut u ponedjeljak rano pod vladom tvrdokorne desnice premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua).

Napad, najveća izraelska vojna operacija na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina, uključivao je stotine vojnika, kao i udare bespilotnih letjelica i vojne buldožere.

Drugdje, u utorak u Tel Avivu u napadu automobilom i nožem ranjeno je sedam osoba prije nego što je osumnjičeni ubijen iz vatrenog oružja.

 

U velikom napadu izraelske vojske na kamp Jenin do sada je ubijeno 12 Palestinaca, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Tokom operacije, izraelski vojnik je također ubijen "živom vatrom" kasno u utorak, objavila je vojska.

U srijedu rano ujutro, vojska je saopćila da je izvela zračne napade na pojas Gaze nakon što je presrela pet raketa ispaljenih na izraelsku teritoriju.

Palestinski sigurnosni izvor rekao je da je u napadu pogođena vojna lokacija militantne grupe Hamas u sjevernoj Gazi, ali da nije bilo povrijeđenih.

Kasno u utorak, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su trupe "počele da se povlače iz kampa Jenin".

Tokom racije, vojska je saopćila da je otkrila skrovišta militanata, skladišta oružja i podzemno okno za skladištenje eksploziva.