Izrael raketirao Pojas Gaze uzvraćajući na rakete

.
Osim udara, izraelske vlasti su ove sedmice smanjile ribolovno područje za stanovnike Gaze.

 

Izraelska vojska je izvijestila o novom nizu udara na položaje Hamasa u Pojasu Gaze u noći na nedjelju, uzvraćajući na raketiranje i na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave prema Izraelu.

 

Tokom večeri izbili su i sukobi duž ograde koja Izrael dijeli od Gaze, rekli su palestinski izvori i izraelska vojska, koja navodi da je desetak osoba "palilo gume, bacalo eksplozivne naprave i ručne bombe" na ogradu "pokušavajući joj se približiti", prenosi Hina.

 

Izraelska vojska je protekle sedmice izvela tokom noći više napada na položaje pokreta koji kontrolira palestinsku enklavu, reagirajući na puštanje zapaljivih balona od kojih su neki uzrokovali požare na jugu Izraela, samo u subotu bilo ih je devetnaest, objavile su izraelske službe za borbu s požarima i za spašavanje.

 

Kao odgovor "borbeni avioni su gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze" uključujući "Hamasovu podzemnu infrastrukturu", saopćila je izraelska vojska.

 

Smanjeno ribolovno područje

Izraelska vojska je nešto kasnije tokom noći izvijestila o drugom nizu udara na Gazu, uzvraćajući ovaj put na raketiranje s tog palestinskog teritorija s dva miliona stanovnika od kojih više od polovine živi ispod praga siromaštva, pokazuju podaci Svjetske banke.

 

Osim udara, izraelske vlasti su ove sedmice smanjile ribolovno područje za stanovnike Gaze i zatvorile Karem Šalom, jedini granični prelaz za robni promet između Gaze i Izraela koji je uveo blokadu tog siromašnog palestinskog teritorija.

 

Uprkos prošlogodišnjem primirju kojega su pokrovitelji bili UN, Egipat i Katar, Hamas i Izrael koji su već trput ratovali (2008., 2012. i 2014.) sporadično se sukobljavaju raketama i zapaljivim balonima iz Gaze a izraelska vojska izvodi udare smatrajući te akcije povredom svog suvereniteta i prijetnjom sigurnosti.