Izrael se sprema za mogući rat između SAD-A i Irana

Izrael se sprema vojno intervenirati u slučaju da dođe do eskalacije sukoba između SAD-a i Irana, potvrdio je danas izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Razjašnjavanje nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. koje je ostvareno pod diplomatskim pritiskom SAD-a, iransko rušenje američkog drona i njegova navodna uloga u napadu na tankere u Omanskom zaljevu podigli su tenzije i najavili mogućnost ratnog sukoba, izvještava Reuters.

Podrška SAD-u i kritika Irana 

Izrael podupire SAD u daljnjem nametanju sankcija Iranu koji smatra svojim glavnim neprijateljem, nadajući se da će u konačnici Teheranu biti postavljeni uvjeti za nuklearni sporazum s većim ograničenjima, prenosi Hayat.

No, Katz je na međunarodnom sigurnosnom forumu izjavio da bi Iran slučajno mogao ispasti iz onoga što je nazvao "sivom zonom" sukoba.

- Treba se uzeti u obzir da će pogrešne procjene od strane iranske vlade zemlju iz "sive zone" uvesti u "crvenu", tj. otvoreni ratni sukob - rekao je Katz na konferenciji u Herzliyi. 

- Na to moramo biti spremni, i Država Izrael će i dalje jačati svoje oružane snage u slučaju da bude morala vojno intervenirati - dodao je.