Izraelski avionski napad na Gazu

U izraelskom obalskom gradu Aškelon oglasile su se sirene za uzbunu i prekinule politički skup premijera Benjamina Netanjahua, koji je evakuiran

Izraelski borbeni avioni gađali su veći broj meta Hamas u Gazi. Kako prenose agencije, izraelska vojska saopćila je da su napad izveli nekoliko sati nakon što su palestinske snage ispalile rakete na Izrael.

Jednu ispaljenu raketu presreo je sinoć izraelski odbrambeni sistem "čelična kupola". 

U izraelskom obalskom gradu Aškelon oglasile su se sirene za uzbunu i prekinule politički skup premijera Benjamina Netanjahua, koji je evakuiran, preosi Avaz.

Netanjahu je kasnije nastavio govor i kazao da "oni koji su prošli put ispalili rakete više nisu s nama". 

Njegova desno orijentirana partija Likud održat će danas stranačke izbore da bi odabrala lidera koji će je voditi na izborima 2. marta. 

Očekuje se da će Netanjahu ponovo biti izabran za šefa stranke. Njegov jedini protukandidat, bivši ministar obrazovanja i ministar unutrašnjih poslova Gideon Sar, predstavlja se kao državnik od većeg integriteta nego Netanjahu. 

Izrael je u dubokoj političkoj krizi, pošto je zemlja pred trećim izborima za manje od godinu. Parlament je raspušten prošle sedmice, pošto drugi put uzastopno nije formirana skupštinska većina koja bi izabrala novu vladu.