Izraelski mediji tvrde da je Hamas uspio zadržati borbene kapacitete u Gazi

F

Vojni izvori rekli su izraelskom Channelu 12 da Hamas nastavlja ratovati unutar Pojasa Gaze i da je još uvijek u stanju nanijeti teške gubitke izraelskim vojnicima.

Izvori su izjavili da se vojska bori da eliminiše "Brigade Al-Qassam" u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze i da bi mogla završiti vojnu operaciju bez postizanja svojih ciljeva.

U istom kontekstu Ohad Hemo, komentator palestinskih pitanja za izraelski Channel 12, rekao je da je Hamas uspješno obnovio svoju prisutnost u Pojasu Gaze.

Naglasio je da su izraelska očekivanja u pogledu invazije na Rafah i tamošnje kopnene operacije obmanjuju javnost.

"Sve su oči uprte u Rafu, ali postoji nešto važno što mi i javnost u Izraelu moramo razumjeti", ustvrdio je.

Pojasnio je da pravi problem nije Rafah, već značajna stvarnost da se "Hamas uspio obnoviti u Pojasu Gaze".

Detaljno je naveo da je Hamas ponovno uspostavio svoju prisutnost u mnogim područjima, nastojeći pokazati svoje napore u obnovi i povratiti određenu razinu kontrole, prisutnosti i naoružanja u centralnoj Gazi, Deir al-Balahu i centralnim izbjegličkim kampovima.

"U tom smislu oni koji su polagali nade u bitku u Rafahu doveli su u zabludu javnost sugerirajući da će to promijeniti cjelokupnu sliku", dodao je Hemo.

Analitičar je nastavio naglašavajući da je svima postalo očito da čak i ako Hamas bude potpuno iskorijenjen u Rafahu tokom sljedeće dvije sedmice, to neće značiti nestanak Hamasa iz Pojasa Gaze; daleko od toga.

Palestinski centar za istraživanje politike i istraživanja (PCPSR) proveo je između 26. maja i 1. juna novu anketu u vezi s ratom u Gazi, anketirajući Palestince o nekoliko pitanja, uključujući potporu Hamasu i njegovim akcijama u Gazi.

Anketa je otkrila porast ukupne potpore operaciji Palestinskog otpora (Hamas i druge grupe) protiv izraelske okupacije 7. oktobra, sa 73% Palestinaca koji su izrazili odobravanje, u odnosu na 71% prije tri mjeseca tokom prethodnog istraživanja, koje se poklopilo s petomjesečnom godišnjicom Operacija Potop Al-Aqsa.

Nadalje, 82 posto Palestinaca vjeruje da je operacija od 7. oktobra stavila palestinsko pitanje u središte pozornosti, okončavši godine regionalnog i međunarodnog zanemarivanja. To je označilo povećanje od 6 bodova u odnosu na prethodno istraživanje, pri čemu se mnogi ispitanici nadaju da bi to moglo dovesti do većeg priznanja palestinske države.

Foto: Al Jazeera