Izvinjenje bračnom drugu

Kada bi u trenucima svađe i prepirke pokazali malo sabura, mrvicu tolerancije i trenutak šutnje, to bi nam donijelo ishod bolji od hiljadu riječi.

Ljutnja je plamen, a kad se tom plamenju doda još žestina ljubomore, plamen se pretvara u vatru, a vatru ne može ugasiti ništa osim vode.

Nefs je poput vatre, a srce poput vode. U momentu srdžbe temperatura te vatre raste. Ako na srdžbu uzvratimo srdžbom, onda dodajemo vatru na vatru. Tako oba nefsa gube kontrolu. I kao što se  ne  može predvidjeti šta će sve zahvatiti razbuktala vatra, tako se ne može predvidjeti ni šta će sve učiniti čovjek u takvom stanju. Ponekad čovjek, želeći uništiti jednu buhu, zapali čitav jorgan i na kraju ovakvog postupka, učinjenog u srdžbi, naći će da je buha pobjegla, jorgan izgorio, a porodica na šteti.

Ako se žena strpi i prešuti, kad se u toku prepirke muž naljuti i povisi ton, muž će se smiriti prije nego  što se vatra rasplamsa. Ako se pak žena naljuti i povisi ton, tada je na muškarcu da učini jedan korak nazad i malo zašuti. Međutim, ako to ne učini, nego je želi pobjediti po svaku cijenu, onda nastaje prava svađa. A iz ovakve svađe jedini koji izlazi zadovoljan jeste šejtan.

U ovakvim situacijama najkorisnije je prednost dati šutnji i izvinjenju. Baš kao što su to činili naš Pejgamber, a.s., i njegove časne supruge. Allahov Poslanik, a.s., je bio na jednom putovanju sa svojim suprugama. Taj dan je bio red da bude sa Ummu Selemom, r.a. Poslanik, a.s., se mislivši da je Ummu Selema, primaknuo Safiji, r.a., te sa s njom počeo da razgovara. Čim se sjetio da nije njen red, odmah je otišao kod Ummu Seleme, r.a. Naša majka, ljubomorna na ovakav postupak s ljutnjom mu se obratila: „Ti si Allahov Poslanik, kako možeš pričati s tom ženom u mom danu?“ Poslanik, a.s., je ovaj ukor smatrao ispravnim, te je samo šutio. Kad je Ummu Selema vidjela njegovu šutnju i poniznost, odmah se pokajala za ono što je rekla, te mu se  izvinula rekavši: „Božiji Poslaniče, ljubomora, čiji je izvor moja ljubav prema tebi, navela me da ti to  kažem, moli Allaha da mi oprosti.“ (Ibn Sad)

U osnovi, ljubomora u braku je nešto što je dobro i korisno, ali samo ukoliko je u pravoj mjeri. A mjera su Poslanikove, a.s., riječi: „U svemu je najbolja sredina.", kako prenosi akos.ba.