Janša o sinoćnjim neredima: Nećemo popustiti pred bilo kakvim pritiskom

.
Protivnici mjere za suzbijanje koronavirusa sinoć su se okupili na Trgu republike u Ljubljani. Prosvjednici su kritizirali vladu skandirajući da podnese ostavku, a nakon dva sata zapalili su baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije

Prosvjednici, koji su se okupili danas na Trgu republike u Ljubljani, imali su dva zahtjeva: promjenu mjera za suzbijanje koronavirusa u preporuke i prijevremene izbore. Prije prosvjeda organizatori su pozivali na miran skup, no incident se dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Parlamenta. Policija je stoga pojačala svoju prisutnost ispred Narodne skupštine.

Prisutni su zapalili baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije. Jedna od baklji pala je ne sredinu nadstrešnice iznad vrata i izgorjela. U tim trenucima policija je podigla i helikopter koji je kružio iznad Ljubljane.

Podsjetimo, ovi prosvjedi su uslijedili radi novih mjera za suzbijanje koronavirusa koje su na snagu stupile jučer. Tako se od jučer u Sloveniji 3G pravilo primjenjuje i za javni prijevoz (izuzetak su učenici osnovnih te srednjih škola), odlazak u trgovačke centre, odlazak na benzinske pumpe, posao, zdravstvene ustanove, različite uslužne djelatnosti, javne ustanove te drugi niz aktivnosti.

O sinoćnjim neredima oglasio se i slovenski premijer Janez Janša koji je rekao da vlada neće popustiti pred bilo kakvim pritiscima.

 

Ulično nasilje nikada nije dovelo do ničeg dobrog. Policijski službenici su dužni postupiti po zakonu. Vlada Republike Slovenije neće popustiti pred bilo kakvim pritiskom. Inzistirat će na mjerama za zaštitu života i ljudi. Vrijeme je da tužiteljstvo odnosno pravosuđe prestanu tolerirati prijetnje i nasilje – stoji u Janšinoj objavi.