Japodski otoci u Bihaću poputno poplavljeni: "Vjerujemo i nadamo se da će država i institucije pomoći"

.
Rijeka Una se prelila iz svog korita, a tome su doprinijele oborine koje traju zadnjih 20 dana, a ovakve ogromne bujice vode nikad do sada nismo imali, kazala je Šušnjar.

 

Obilne padavine proteklog vikenda prouzrokovale su velike poplave na teritoriji Unsko-sanskog kantona, a najpogođeniji je Bihać.

Poplavljena su naselja Orašac, Kulen Vakuf, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac, Lohovo, Račić.

Posljedice uzrokovane poplavom odrazile su se i na Japodske otoke koji predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća.

Za portal “Avaza“ o ovom događaju i posljedicama poplave, govorila je Manuela Šušnjar, menadžerica prodaja u ovom kulturno-arheološkom području.

- Japodski otoci su potpuno poplavljeni, kao i sve vikendice koje se nalaze u naselju Račić gdje smo i smješteni – istakla je Šušnjar.

Prvi put

Kako je dodala, ovakve poplave nikada nisu bile, te da je ovo sve iznenadilo.

- Rijeka Una se prelila iz svog korita, a tome su doprinijele oborine koje traju zadnjih 20 dana, a ovakve ogromne bujice vode nikad do sada nismo imali – kazala je Šušnjar.

Pomoć države

Također, navela je i to da se nada pomoći institucija i države.

- Šteta je nemjerljiva, vjerujemo i nadamo se da će država i institucije pomoći svim poslovnim objektima u našoj – rekla je ova menadžerica prodaje.

Navela je i to da nivo vode opada, ali da će probleme predstavljati niske temperature.

- Početak rada je planiran tek na proljeće – zaključila je Šušnjar.

 

Foto: Screenshot