fbpx Jasmin Hurić, najmlađa žrtva koja će biti ukopana na kolektivnoj dženazi

Jasmin Hurić, najmlađa žrtva koja će biti ukopana na kolektivnoj dženazi

Home

Jasmin Hurić, najmlađa žrtva koja će biti ukopana na kolektivnoj dženazi


Jasmin Hurić, ubijen na području Zvornika 1992. godine, najmlađa je žrtva koja će danas biti ukopana na kolektivnoj dženazi u Vlasenici.

Imao je samo 16 godina kada je ubijen pred ocem Hilmom. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Crni vrh 2014. godine. 

Cijela porodica Hurić - otac Hilmo, majka Šemsa, Jasmin (16), Esmir (3) i kćerka Nevzeta (14) bili su zatočeni u logoru Sušica. Nedugo nakon ubistva sina Jasmina, Hilmo je krajem juna 1992. godine prebačen u logor Batković u Bijeljini. 

Krajem prošle godine, Hilmo je Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu donirao lične stvari svog sina. Tu se nalazi muštikla koju je Hilmo izradio u logoru Batković u Bijeljini, a na kojoj se nalaze imena članova njegove porodice, supruga Šemsa, sinovi Jasmin (16) i Esmir (3) i kćerka Nevzeta (14) s datumima rođenja. 

Također, donirao je i tri dokumenta, Jasminovi zahtjevi za izdavanje putne isprave i lične karte. Priznanice su ekshumirane uz Jasminove posmrtne ostatke. 

Pri oslobađanju iz logora Batković, Hilmo je saznao da su golgotu logora Sušica preživjele supruga Šemsa i kćerka Nevzeta ali da je, pored Jasmina za čiju sudbinu je znao, ubijen i njegov najmlađi sin Esmir. Imao je samo tri godine. 

Midheta Šoljić, kustosica Muzeja, podsjetila je u razgovoru za AA da je Hilmo Hurić sa suprugom i troje maloljetne djece 1992. zatočen u logoru Sušica kroz koji je prošlo oko 8.000 Bošnjaka. Logor je od maja do kraja septembra 1992. bio logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne.

"Pred njegovim očima su mu ubili 16-godišnjeg sina Jasmina. U Muzeju se nalazi muštikla koju je Hilmo napravio u logoru Batković gdje je proveo 14 mjeseci. Na njoj je ispisao imena članova svoje porodice. U Muzeju se nalaze i Jasminove stvari", ispričala je Šoljić. 

Nažalost, Jasmin nikada nije uspio otići na radnu akciju za koju je predao zahtjev i za koju se pripremao. 

"Ubijen je i njegov mlađi brat od tri godine. Jasmin je pronađen i njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2014. godine na Crnom vrhu. Nisu pronađene sve kosti, samo nekoliko, ali porodica je odlučila da se obavi dženaza", pojasnila je Šoljić.

Iz porodice Hurić, pored oca Hilme, preživjela je i majka Šemsa i kćerka Nevzeta. 

"Lične stvari je dostavio otac Hilmo. Jako emotivno je ostavio stvari, jer su za njega jako značajne i bitne bez obzira na to što se radi o tri papira koja su bila Jasminova. Otac je bio jako vezan za njih. Na ovaj način, imamo priču o Jasminu. I da na ovaj način odamo počast Jasminu", dodala je Šoljić. 

Na papirima dostavljenim Muzeju vidi se i datum - 30. mart 1992. godine, kada je izvršena uplata za izdavanje lične karte. 

U Komemorativnom centru u Tuzli identificirani su posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata kojima će danas biti klanjana dženaza i obavljen kolektivni ukop na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici. Bit će ukopani: Bešir Čamdžić, Jasmin Hurić, Mersad Dautović, Muradif (Rahman) Kolarević te Jakup (Rahman) Hrnjić.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan Bašča na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika. 

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 22/04/2017 - 12:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top