fbpx Jasna poruka naučnog skupa "Bošnjaci - jučer, danas, sutra" u Bihaću: Odbraniti bezuslovno svoju vjeru, identitet

Jasna poruka naučnog skupa "Bošnjaci - jučer, danas, sutra" u Bihaću: Odbraniti bezuslovno svoju vjeru, identitet

Home

Jasna poruka naučnog skupa "Bošnjaci - jučer, danas, sutra" u Bihaću: Odbraniti bezuslovno svoju vjeru, identitet


U organizaciji Asocijacije studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću sinoć, 11. januara 2017. godine, održan je naučni skup pod nazivom "Bošnjaci - jučer, danas, sutra".

Cilj ovog skupa bio je podizanje svijesti Bošnjaka pri očuvanju nacionalnog interesa te očuvanju imena Bošnjak i bošnjačke tradicije.Nakon uvodne riječi moderatorice Azre Mustedanagić, skupu se obratio predsjednik Asocijacije studenata, Dženan Fazlić, te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta, prof. dr. Fuad Sedić.- Prilika je ovo da pred ovakvim aditorijumom mislećih i odgovornih glava provjerimo i svoje stavove, svoja razmišljanja i da o ozbiljnoj temi progovorimo ozbiljno. Ima li odgovornije teme od teme prošlost, sadašnjost i budućnost Bošnjaka?, istakao je u svom obraćanju Fazlić.Dženan Fazlić, Foto: usk24.baNakon obraćanja, predavači su prešli na svoj dio posla te održali veoma poučna i emotivna predavanja i poslali jasnu poruku svim Bošnjacima. Teme skupa su bile:
  1. Historija Bošnjaka - mr. Suad Mahmutović,
  2. Genocid i genocidna tvorevina - doc. dr. Mujo Begić,
  3. Kako biti Bošnjak danas - prof. Elvedin Grošić.

Foto: usk24.ba

Prisutni, a pogotovo mladi, su mogli čuti savjete uspješne i zasigurno uzorne dipl. soc. ped. Smaile Balić, koja je sve prisutne oduševila svojom porukom:- Mladi Bošnjak danas treba da sačuva amanet svih naših heroja Bosne od njenog nastanka. Učiti o svojoj historiji. Svoj posao obavljati na najbolji način - časno i pošteno, ne očekivati nijednu nezasluženu privilegiju, biti moralan. Odbraniti bezuslovno svoju vjeru, identitet. I na koncu ostati u jedinoj nam domovini i pokušati nešto promijeniti. Radom i žrtvom, a ne ispijanjem kahva po cijeli dan, spavanjem do 12h, svakodnevnim boravkom u kladionicama, lijenošću. Tako se stanje ne mijenja. I onaj ko tako radi nema pravo pljuvati po svojoj državi. Da očuvamo svoju državu zadužili su nas između ostalog: Tvrtko I Kotromanić, fra Antun Knežević, Ivan Franjo Jukić, Husein-kapetan Gradaščević, Mustafa Busuladžić, Izet Nanić, Alija Izetbegović kao i svi naši šehidi. Neka njihov amanet ne bude iznevjeren!Za kraj, zajedno sa predsjednikom i Uzornom Bošnjakinjom, studenti su priredili performans uz nekadašnju himnu Republike BiH, za što su zaslužili da svi prisutni ustanu i gromoglasnim aplauzom pohvale perfektnu organizaciju naučnog skupa uz spektakularnu završnicu u kojoj su učestvovali članovi najaktivnije Asocijacije na Univerzitetu u Bihaću, studenti Islamskog pedagoškog fakulteta.(Cazin.NET; Foto: usk24.ba)
Topic
Objavio: Čet, 12/01/2017 - 17:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top