Javašluk u cijenama: Građani BiH plaćaju visoku cijenu, dok politika ostaje ravnodušna

.

U Bosni i Hercegovini, situacija s cijenama osnovnih životnih namirnica postala je goruća tema, dok ekonomski analitičar Damir Miljević izražava svoje razočaranje neaktivnošću vlasti. Iako Vlada RS objavljuje analizu koja pokazuje razlike u cijenama između entiteta, Miljević ističe da to ne mijenja osnovni problem – nedostatak djelotvorne ekonomske politike.

Analizirajući situaciju, Miljević naglašava da bh. političari nisu spremni poduzeti konkretne korake kako bi poboljšali životni standard građana. On kritizira praksu igre s cijenama, ističući nedostatak upotrebe robnih rezervi koje bi mogle pomoći u stabilizaciji cijena.

Posebno zabrinjavajuće je stanje u vezi s Zakonom o unutrašnjoj trgovini, jer entiteti imaju vlastite zakone koji se zloupotrebljavaju u korist određenih interesa, poput vlasnika trgovačkih lanaca ili političkih saveznika, tvrdi Miljević.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao je sindikalnu potrošačku korpu koja za januar 2024. godine iznosi 2.895 KM u Federaciji BiH i 2.554 KM u RS. Nasuprot tome, prosječna plaća u Federaciji za novembar 2023. godine iznosi 1.310 KM, što znači da su dvije prosječne plaće nedovoljne za pokrivanje troškova potrošačke korpe.

Sindikalni podaci dodatno naglašavaju nesrazmjer između primanja i troškova života, s minimalnom plaćom koja je daleko ispod potrebne razine. Često varirajuće cijene dodatno otežavaju financijsku situaciju građana.

U zaključku, čini se da političari u Bosni i Hercegovini moraju hitno poduzeti konkretne korake kako bi riješili problem visokih cijena i neadekvatnih primanja građana.