Javna kuhinja u Visokom brine se o 160 gladnih: Od toplog obroka preživljavaju cijele porodice

Javna kuhinja u Visokom otvorena je u decembru 2014. godine kao projekt Udruženja “Mladi volonteri”. Od tada korisnici imaju svakodnevne obroke bez ijednog dana prekida.

– Obroke dijelimo šest dana u sedmici, osim nedjeljom, kada kuhinja ne radi. No, za taj dan dijelimo suhe obroke – kaže Adnan Mević iz Udruženja “Mladi volonteri”.

Samo donacije

Korisnike određuje Centar za socijalni rad u Visokom, a trenutno ih je na spisku 160, s tim da ima i onih koji dolaze iz udaljenijih dijelova općine. Ponekad i ne dođu tako da je redovnih korisnika stotinjak.

– Iako imamo veliki broj korisnika, nabavka hrane i dalje je na bazi donacija, nemamo sistemsko rješenje finansiranja. Imamo grant sredstva od Zeničko-dobojskog kantona, kojima pokrivamo režijske troškove – ističe Mević.

Prilikom posjete Javnoj kuhinji zatekli smo i volontere iz Turske, koji su u Visokom u sklopu programa razmjene.

– Ovamo sam stigla, jer želim da, prije svega, pomognem ljudima kojima je pomoć potrebna, da budem pri ruci i na usluzi. Radim u Javnoj kuhinji na poslovima pripreme i podjele jela korisnicima. Pored rada i pomaganja ljudima, uspjela sam malo i obići BiH, upoznati kulturu i običaje tako da sam ispunila neka svoja očekivanja, iako sam kratko u BiH – ispričala nam je Mine Isaolu (Isaoglu), volonterka iz Turske.

Veoma zadovoljni

U Javnoj kuhinji sreli smo i Hamzu Bajrića, korisnika od prvog dana.

– Usluge koristim od prvog dana, ne samo ja nego i moja porodica, u kojoj nas je četvero. Veoma smo zadovoljni kako obrocima, tako i ponašanjem osoblja. Zahvalan sam na svemu što čine za nas – kazao nam je Bajrić.

Variva sa mesom

Što se tiče obroka, oni su raznovrsni, a jelovnici se prave na sedmičnoj osnovi. Najčešće su u pitanju variva, grah, grašak, krompir, tjestenina sa mesom.

mevic4