Javni protest ispred Ambasade R Hrvatske u Sarajevu u organizaciji Bošnjačkog pokreta

Bošnjački pokret povodom predlaganja, razmatranja i usvajanja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu u Saboru R Hrvatske, danas je organizovao polusatni javni protest ispred Ambasade R Hrvatske u Sarajevu.

Zbog drastičnog uplitanja u unutrašnja politička pitanja države BiH te narušavanja njenog suvereniteta od strane susjedne Hrvatske učesnici protesta uručili su ambasadoru R Hrvatske Pismo upućeno javnosti susjedne države.U Pismu se navodi sljedeće:U Pismu se navodi sljedeće:

PISMO JAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

 

Učesnici protestnog okupljanja pred Ambasadom R Hrvatske u Sarajevu, 14.12.2018. godine u ime svih patriota države BiH upozoravaju javnost R Hrvatske na kontinuiranu političku agresiju na suverenitet države BiH koju provodi aktuelna vlast R Hrvatske na čelu sa predsjednicom K. Kitarević i premijerom A. Plenkovićem.

Ovakva politika R Hrvatske je drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan na današnji dan prije 23 godine u Parizu i koji je trebao da označi kraj sukobljavanja i ratn ih politika u ovom dijelu Evrope.

Pokušaj reafirmacije politike F. Tuđmana i G. Šuška te udruženog zločinačkog poduhvata tzv. “Herceg Bosne” predstavlja suprotnu politiku onoj kojoj se R Hrvatska obavezala potpisivanjem Mirovnog sporazuma.

Bošnjački narod kao i svi oni koji vole državu BiH neće ni po koju cijenu dozvoliti da takva politika bude provođena na tlu BiH jer smo dobro upamtili da je ona u periodu 1990-1994. rezultirala najvećim zločinima na tlu Evrope nakon nacističkog Hitlerovog režima, koncentracionim logorima za Bošnjake poput Dretelja i Heliodroma, rušenju kulturno-historijskih spomenika poput Starog mosta u Mostaru te brojnih pravoslavnih i islamskih vjerskih objekata koji su porušeni na prostorima zločinačke “Herceg Bosne”.

Ta politika u svojoj suštini predstavlja kontinuitet hrvatskog fašizma iz perioda nacističke NDH 1941-1945.

Građani BiH su nedvosmisleno opredjeljeni za evropske vrijednosti sa krajnjim ciljem uključenja države BiH u punopravno članstvo evropskih i evroatlantskih integracija sa svim demokratskim standardima koji proizilaze iz tog članstva.

Građani BiH ni po koju cijenu neće prihvatiti interpretaciju aktuelnih čelnika HDZ-a tzv. konstitutivnosti naroda iz komunističkog perioda koja je ukinuta i u R Hrvatskoj i u R Srbiji a sada se pokušava suprotno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama nametnuti državi BiH sa krajnjim ciljem njene etničke podjele i pokušaja realizacije dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva iz 1991. godine kojim se planirao nestanak države BiH i uništenje bošnjačkog naroda.

Odbacujući postojeću političku agresiju koju vodi R Hrvatska zloupotrebljavajući svoje članstvo u EU, građani BiH svih nacionalnosti iskazuju spremnost za izgradnju R BiH jednakopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, od Drine do Une i od Save do Jadrana, dakle u granicama kakve Bosna ima preko hiljadu godina svog postojanja.