Je li Fadil izuzetak: Predsjedništvo BiH odbilo jednoglasno 21 molbu za pomilovanje

B

Predsjedništvo BiH u posljednjih šest godina nije pomilovalo nijednu osobu, po presudi Suda BiH, za razna krivična djela, saznaje portal "Avaza".

Saznajemo da je u posljednjih šest godina na adresu Predsjedništva BiH bila upućena čak 21 molba. I sve su jednoglasno odbijene.

Uputio molbu

Postavlja se onda s pravom pitanje, hoće li se aktuelni saziv Predsjedništva upustiti u avanturu sa presuđenim bivšim premijerom FBiH Fadilom Novalićem, koji je uputio molbu da bude pomilovan.

Predsjedništvo BiH, prema Zakonu o pomilovanju, može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao Sud BiH ili drugi sud u BiH na koji je s državnog nivoa preneseno vođenje postupka.

Prema Zakonu, Predsjedništvo daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečenu kaznu blažom kaznom ili uvjetnom osudom, te određuje brisanje osude.

Ne treba suditi

Iz Zakona su izuzeta djela genocida i ratnih zločina.

U slučaju Fadila Novalića, odlučuju o visokoj korupciji, ali i političaru. Ako prihvate molbu, poslali bi poruku građanima i gurnuli prst u oku Sudu BiH da ne treba suditi ni presuđivati političarima i da pravna država i pravda, ali ni pravosuđe ne stanuju u Bosni i Hercegovni koja želi biti dio EU porodice.