Je li Putin jučer sa sahrane poslao novu prijeteću poruku svijetu? ‘Uz njega je cijelo vrijeme bio zloglasni kofer’

sa

Vladimir Putin pojavio se na sahrani Vladimira Žirinovskog, a povodom njegovog dolaska crkva je bila ispražnjena. Osim ruskog predsjednika, uz njega su bili i njegovi tjelohranitelji, a svima je za oko zapeo maleni crni kofer kojeg je uza sebe imao jedan od tjelohranitelja.

Mediji pišu da se radi o “nuklearnom koferu” koji je uvijek uz Putina u rukama ljudi iz njegovog najužeg kruga povjerenja. Putinov kofer nije jedini, u pitanju su tri identična koje nose vrhovni službenici Rusije. Dok je predsjednikov uvijek uz njega, nije uvijek javnosti poznato kod koga su druga dva.

U aktovci se nalazi prekidač bijele boje, pišu ruski mediji. U pitanju je odašiljač koji emitira poruku o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Da bi ova poruka bila poslana i primljena na način koji označava lansiranje, potrebno je da signal stigne iz sva tri odašiljača koja se nalaze kod troje različitih ljudi. Kofer je pod nadzorom 24 sata dnevno, a otvara se samo uz pomoć strogo čuvane, personalizirane šifre i na ruskom se zove Čeget, po istoimenoj planini.