Je li riješen uzrok užasne smrti sestara iz Saudijske Arabije u New Yorku?

Dvije sestre saudijskog podrijetla, čija su tijela zajedno omotana ljepljivom trakom oko struka i gležnjeva prije tjedan dana pronađena na stjenovitoj obali rijeke Hudson na Manhattanu, vjerojatno su počinile samoubojstvo, izvijestila je u petak njujorška policija.

Čelnik detektivskog odjela njujorške policije Dermot Shea izjavio je na konferenciji za medije da su sestre Farea, 16-godišnja Tala i 23-godišnja Rotana, vjerojatno "ušle žive u vodu" te prije odabrale samoubojstvo nego povratak u Saudijsku Arabiju.

"U ovom trenutku nemamo vjerodostojne informacije da se dogodio bilo kakav zločin, no istraga još traje", rekao je Shea.

Sestre su bile saudijske državljanke koje su prije nekoliko godina zbog školovanja doselile u Fairfax u Virginiji, nedaleko Washingtona. Prema nekim navodima, u Washingtonu im je od ranije studirao brat, dok neki pak navode da su u SAD došli u pratnji majke.

Podnijele zahtjev za azilom

Naime, kako piše Reuters, obitelj je Talu i Rotanu posljednji put vidjela u Virginiji 30. studenog prošle godine. Nakon napuštanja doma, boravile su u skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, dok su prema svemu sudeći 1. rujna ove godine stigle u New York, prije čega su odsjele u nekoliko luksuznih hotela, rekao je Shea.

Policija navodi da su sestre ranije izjavljivale da su žrtve fizičkog zlostavljanja, a kako je ranije pisao New York Times, podnijele su zahtjev za azilom u SAD-u.

Majka sestara je kazala da je primila poziv saudijskog veleposlanstva u Washingtonu koje ju je obavijestilo o podnošenju zahtjeva, piše list.

Pojedini američki mediji navode da je saudijsko veleposlanstvo zbog podnošenja zahtjeva za azilom od djevojaka i obitelji zahtijevalo povratak u Saudijsku Arabiju. 

Molile pa ušle u vodu?

Detektiv Shea je izvijestio da su određeni izvori u Virginiji otkrili istražiteljima da su mlade djevojke, čija tijela su 24. listopada uočili prolaznici, "prije bile spremne nauditi sebi i počiniti samoubojstvo nego se vratiti u Saudijsku Arabiju".

Pri tvrdnji da vjerojatno nije bilo kaznenog djela u smrti dviju djevojaka, istražitelji se pozivaju na svjedočanstva očevidaca, video snimke te kreditnu karticu starije sestre kojom je plaćana hrana, hotelski smještaj i prijevoz.

Očevici su kazali istražiteljima da su 24. listopada oko sedam ujutro po tamošnjem vremenu vidjeli dvije žene kako kleče pored rijeke Hudson, pritom glasno moleći oko 15 minuta.