Helez: Jedan od razloga zašto niko neće sa SDA je i izborna krađa

Bakir nije rekao da su pali za 80.000 glasova i nije rekao da je bilo 500.000 nevažećih listića i ustvari da su nevažeći pobijedili.

Potpredsjednici SDP-a i DF-a Zukan Helez i Samer Rešidat gostovali su u emisiji "Tačka na 7" voditeljice Suzane Stambol na N1 televiziji, gdje su govorili o formiranju vlasti i rezultatima izbora.

Na pitanje kako komentira to što se niko iz SDA nije odazvao pozivu u emisiju, Helez je kazao:

- To može biti ili njihovo pravo lice da nisu iskreni ili su šokirani što se ogromna većina izjasnila da ne želi sa SDA. Može biti da neiskreno pozivaju nekog da im se pridruži, ili ih je strah ovako licem u lice pred kamerama. Da razgovaramo da li imamo neke programe da radimo skupa, ali i ovo je dokaz da oni nisu iskreni u svojim pozivima i namjerama.

Helez je potom kazao kako želi prokomentirati i opovrgnuti riječi Bakira Izetbegovića.

- Rekao je da su osvojili 300.000, to nije tačno, osvojili su 250.000. Dodao je 20 posto. Rekao je da su osvojili najveći broj, to je tačno. Nije rekao da su pali za oko 80.000 u odnosu na prošle izbore, to njemu ne odgovara. Nije rekao da je bilo 500.000 nevažećih i ustvari da su nevažeći pobijedili. Ko je to proizveo? Ljudi koji su na vlasti, CIK, lokalne komisije. CIK je produkt ovih koji su na vlasti. 100.000 je nevažećih za kandidata za člana Predsjedništva i smatramo da je tu bila velika krađa - kazao je Helez.

Također, pojasnio je i jedan od razloga zašto niko ne želi u koaliciju sa SDA.

- Jedan od razloga što niko ne želi sa SDA je i taj što više izbori ni na šta ne liče. To je krađa, upiše se koliko ko želi. Svi oni koji su se žalili na izborni proces, svi su bili u pravu. Izbori bi po toj logici trebali biti poništeni i to je jedan od razloga zašto niko neće s gospodinom Izetbegovićem - zaključio je Helez.