Jedina dječija javna kuhinja u BiH ima 220 korisnika

Obroci su spas za mene i moju djecu, rekla jedna od korisnica

Na inicijativu Udruženja altruista „Ruke prijateljstva“, u Lukavcu je krajem prošle godine otvorena prva dječija javna kuhinja u našoj zemlji. Želja njenih osnivača bila je da se pomogne djeci u stanju socijalne potrebe, ali prostorije ove kuhinje sve više posjećuju i odrasli koji dolaze po dnevni obrok.  

Obroci s mesom

- U ovih devet mjeseci pripremili smo oko 28.000 obroka, ali ciframa se ne opterećujemo. Najvažnije nam je da niko ko je došao po tanjir graha i krišku hljeba nije vraćen – kaže Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja.

Obroci se pripremaju već od ranih jutarnjih sati. Kuhari Miralem Jukić i Sanela Kuduzović spremaju obroke s mesom koji se radnim danima dijele ugroženom stanovništvu.

- Među našim korisnicima je najviše djece, ali imamo i demobilisanih boraca i starijih osoba u stanju socijalne potrebe. Nikog ne vraćamo. U početku je bilo 80 korisnika, a planirali smo da idemo do najviše 120. Međutim, posljednji podaci govore da imamo 220 korisnika i taj broj raste – nastavlja Zukić, koja kaže kako rad kuhinje pomažu pekari i drugi privatni proizvođači iz Lukavca.

 Za hranu dobivaju samo riječi hvale

Za hranu dobivaju samo riječi hvale

U kuhinji smo za vrijeme naše posjete zatekli jednu od korisnica koja je rekla da ne zna kako bi preživjela bez obroka koje dobiva.

- Vjerovatno bismo skapali od gladi, jer ovdje sit gladnog ne razumije. Ovi obroci su spas za mene i moju djecu – kaže ona.

Tokom nedavnih bajramskih blagdana prikupljeno je oko sedam tona kurbanskog mesa. Korisnicima je podijeljeno oko 2,5 tona, dok je ostatak u zamrzivačima i komori Prihvatnog centra „Duje“ u Doboj- Istoku.

Plaćaju kiriju

- Trudimo se da naša hrana bude ukusna i za sada imamo samo riječi hvale. Kuhinju održavamo na najboljem mogućem nivou. Svi smo volonteri i ovaj prostor je iznajmljen. Osim kirije, plaćamo i sve druge obaveze, a nemamo pomoći ni od koga – kaže Zukić.

Neki su govorili da se radi o segregaciji 

Nakon što je otvorena prva dječija javna kuhinja u Lukavcu, komentari su bili oprečni. Sada ih je sve manje, a korisnika sve više.

- Dušebrižnici su nam govorili da se radi o segregaciji djece. No, ko je od njih za devet mjeseci učinio išta da te navodne segregacije ne bude. Ko je donio kilogram graha ili učinio bilo šta da imamo što manje gladne djece u BiH. Nama je najlakše zatvoriti kuhinju i otvoriti igraonicu, ali, nažalost, sve veći broj naših korisnika potvrđuje da je inicijativa za otvaranje dječije javne kuhinje bila u potpunosti opravdana – kaže Zukić.

Bez podrške vlasti

U Udruženju kažu kako ih niko nije posjetio iz Općine Lukavac. Također, nemaju podršku ni kantonalnih institucija.

- Nas je pomagao bivši ministar Zoran Jovanović. Nije ta pomoć bila finansijske prirode, već nam je osiguravao krompir, frižider, šporet... I danas nas nazove i pita šta nam treba. Drugi nas jednostavno zaobilaze, ali ćemo nastaviti raditi – dodala je Zukić.