Jedina zemlja u Evropskoj uniji u koju nećete moći ući ako niste vakcinisani

essesese

Evropska unija je donijela prijedlog da se pri ulasku na njenu teritoriju ignoriše zemlja iz koje dolazi putnik, već da se isključivo gleda njihov imunološki status.

Ukoliko se ovaj metod usvoji, to znači da će putnici moći da uđu u uniju sa potvrdom o vakcinaciji, preležanom koronavirusu ili sa negativnim testom, prenosi Antena M.

Ipak, španska vlada će odbaciti ovakav sistem i insistirat će na potvrdi o vakcinaciji za sve posjetioce. Španija je jučer pooštrila ograničenja za ulazak pa svi putnici moraju da imaju dokaz o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa, koji nije stariji od 270 dana prije dolaska.

“Znamo da Španija vodi razgovore sa EU i njenim partnerima o mogućoj reviziji uslova za ulazak turista iz trećih zemalja kako bi se sadašnje mjere učinile fleksibilnijim. Situacija bi mogla da se promijeni u skorijoj budućnosti”, rekao je potparol španske turističke agencije.

Onima koji su primili booster dozu bit će dozvoljeno da uđu u Španiju samo ukoliko je prošlo 14 dana od posljednje doze. Osim toga, uslov da samo potpuno vakcinisani mogu da uđu u zemlju odnosi se na sve starije od 12 godina.