NEZAVISNI BLOK: Jednak status svih ljekara u FBiH

Zbog odsustva adekvatne reakcije vlasti i nadležnih organa, u rješavanju godinama nagomilanih problema sa donošenjem i potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora između SDMS HNK i Vlade HNK, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanskog kantona danas su ponovo stupili u generalni štrajk, koji je nastavak generalnog štrajka iz marta ove godine.

Ovo je, nažalost, četvrti štrajk ljekara u HNK od početka ove godine, što je posljedica prekršenih dogovora i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, kojim bi se status ljekara u HNK-u izjednačio sa statusom kolega u drugim kantonima.

Nezavisni blok smatra potpuno neodgovornim pristup i ponašanje  Vlade i Ministarstva zdravstva HNK prema zahtjevima članova Sindikata HNK. Pozivamo nadležne organe i vlasti da hitno i najozbiljnije pristupe rješavanju ovoga problema, jer podsjećamo, građani HNK u periodu štrajka neće imati potpunu medicinsku pomoć, već samo urgentnu medicinsku zaštitu.

Vlada HNK i nadležni organi, kao i u slučaju protesta i zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije u drugim kantonima, su dužni da adekvatno i brzo reaguju i pokažu odgovoran odnos prema zdravstvenim radnicima i građanima.

Nezavisni blok je već ranije izrazio svoj stav podrške štrajku  doktora medicine i stomatologije i pozdravlja odluke Kantonalnih vlada koje su već potpisale Kolektivne ugovore, a vladu HNK pozivamo da odmah riješi nastale probleme u svom  zdravstvenom sistemu.

Nezavisni blok podržava zahtjeve doktora medicine i stomatologije za potpisivanje Kolektivnih ugovora, ali i svih uposlenika i sindikata iz oblasti zdravstva  Federacije Bosne i Hercegovine, uz potrebne korekcije koeficijenta na osnovu sada postojećih, a koji će omogućiti jednaka primanja i adekvatne uslove rada na nivou cijele FBiH.

 

(Press služba)