Područje Velike Kladuše je idealno za ilegalne prelaske: Jednom nogom u BiH, drugom u Hrvatskoj

Na području Velike Kladuše povećan je broj migranata koji u grupama i pojedinačno ilegalno prelaze granicu BiH sa Republikom Hrvatskom.

Informacije o pojačanim dolascima migranata iz pravca Bihaća u Veliku Kladušu potvrđene su u ovom gradu. Kako se poboljšavaju vremenski uvjeti taj broj će rasti, kažu Kladušani, jer je ova općina najzapadniji dio države i najoptimalnija lokacija za što brži ulazak migranata u EU. Granični pojas oko naselja Glinice, ali i druge lokacije su idealne za ilegalne prelaske.

"Za razliku od Bihaća gdje postoje različite fizičke i druge barijere, poput planinskog masiva Plješevice, granični pojas oko Velike Kladuše daleko je povoljniji. Ovdje postoji na širem pojasu tzv. suha granica gdje se u Hrvatsku može skoro neometano ući-", kazao je Klix.ba Esad Šabanagić, vlasnik portala "Reprezent" i odličan poznavalac prilika u ovom gradu. 

Šabanagić kaže da je lično vodio strane novinarske ekipe na "suhu" graničnu liniju, u praksi njivu ili šumu preko koje se vrlo lako ulazi u susjednu države, jer je nemoguće pokriti svaki pedalj granice.

"Reporteri su naprosto mogli u tzv. "stand upu" izvještavati za svoje medije tako što im je jedna noga u BiH, a druga u Hrvatskoj", opisuje taj dio porozne granice Šabanagić. Istovremeno napominje da hrvatska policija redovito lovi i vraća migrante u BiH na jednoj od graničnih linija.

Njega uopće ne čudi intenzivirani priliv migranata na ovo područje, a vjeruje kako će taj broj iz dana u dan rasti, jer dolazi proljeće. Ističe kako će kad nabuja vegetacija migrantske ruta oko Velike Kladuše biti pravi izazov za ovu populaciju čiji je životni cilj da se domognu zapadnoevropskih država.

Naš sagovornik smatra da nikako ne stoje kvalifikacije koje aktuelna vlast u Velikoj Kladuši ponavlja kako "UNHCR i Sarajevo šalju migrante".

"Velika Kladuša ima za migrante izuzetno povoljan geoprometni položaj i to je jedini pravi razlog što oni dolaze na ovaj granični dio BiH sa Hrvatskom", zaključuje Šabanagić.