Jeftini populizam i neznanje Konakovića uništiće stranku koju vodi

kon
Na političkoj sceni u BiH puno je političara koji se pokušavaju dodvoriti biračima i pričati im ono što žele čuti.

 

Neki to rade vješto, manje ili više inteligentno, ostavljajući malo prostora da ih se ‘prokuži’.

Drugi, se pak, u želji da se dopadnu svakome, pričaju svakome šta voli čuti, počesto bez znanja i pokrića i tako se brzo i jeftino potroše.

Najbolji primjer u zadnje vrijeme ovih drugih je Elmedin Konaković, lider stranke Narod i Pravda, koji u čestim javnim nastupima, sve više pokazuje potcjenjivački odnos prema čitaocima, te nedostatak znanja i prazninu koja se uz malo analize lahko prepozna.

Navešćemo ovdje samo jedan primjer koji pokazuje kako je ono što on priča u osnovi daleko od istine i ‘stanja na terenu’.

U intervjuu kojeg je juče dao jednom portalu odgovorao je na pitanje o zastupljenosti žena na listama njegove stranke. Pitanje i odgovor prenosimo u cjelosti:

“Pitanje: Poznato je da žene čine veoma važan dio Naroda i Pravde. Tu su ravnopravne i aktivno učestvuju u organizaciji. Kakva je njihova zastupljenost na listama?

Odgovor - Konaković: Mi smo ponosni što na svim našim listama imamo više od 40% žena kandidatkinja. Ja sam se lično uvjerio da su saradnice s kojima sam sarađivao pokazivale vještine koje muškarci vrlo često nemaju. Žene su proaktivne, lakše dolaze do praktičnih rješenja i često su stub našeg aktivizma. Narodu i Pravdi žene se pridružuju jer prepoznaju da je ovo borba i za njihova prava i za prava njihove djece, te da ih niko neće zastupati tako dobro kao one same.”

Dakle, Konaković se hvali i ponosan je što je ženama osigurao nešto što im svakako pripada?! Procenat od 40 posto žena na listama nije nikakvo njegovo dostignuće niti poštovanje žena, nego je zakonska obaveza i minimum ispod kojeg ni jedna stranka ne može ovjeriti listu, ako nema zadovoljen ovaj procenat. To je odredio Izborni zakon BiH.

Odnos stranaka i njihovih lidera pokazuje se na pitanju pozicioniranja na listama, a prema analizi koja je urađena u sklopu projekta “Osnaživanje uloge žena u javnom životu USK”, koji je podržan od USAID-a i CPCD-a objavljena je detaljna analiza pozicije žena na listama.

Procentualno je u USK, na listama, 43, 8 posto žena, a od 88 listi, na čelu njih 11 su žene, kako stoji u Izvještaju.

Stranke koje su predložile ženu za nositeljicu su SDA, Laburisti, SBB, DF, SDP i DNS, Naša stranka je predložila 2, dok je Nezavisni blok, od 8 općina i listi u USK, kandidirao 3 žene, što predstavlja najbolji spolni balans na čelnim mjestima i iznosi 40 posto. Stranka kojoj je na čelu Konaković od 8 listi nema nijednu nositeljicu i nalazi se na dnu kredibiliteta kad je ova tema u pitanju.

Ovako to izgleda u praksi u USK, a stanje nije puno bolje niti u cjelokupnom omjeru i balansu svih listi, jer od 42 liste koliko ih je kandidirala stranka Narod i pravda samo na jednoj listi (Hadžići) nalazi se žena, što ukupno iznosi manje od 2,5 posto. Kad se zbroje i kandidature za načelnike ispred ove stranke, gdje također nema ni jedna žena, onda je procenat još manji i iznosi ispod 2 posto.

Ovo su činjenice, koje su lako provjerljive.

Ali, ono što je važno, ove činjenice potvrđuju koliko neki političari, kao što je u ovom slučaju Konaković, potcjenjuju pamet naroda i naših građana, misleći da ih mogu jeftino i slatkorječivo varati. Vrijeme koje živimo i dostupnost mnogim informacijama, kao i arhivi ranijih nastupa, pokazuju koliko se nekim ljudima može i treba vjerovati. Jer, ako su se spremni ovako potcjenjivački odnositi prema pitanjima koja se mogu lahko provjeriti, koliko nas tek manipulišu i lažu u stvarima koje je teže potvrditi i dokazati.

To je važno da uvide članovi i simpatizeri tih stranaka, ali i svi birači kako bi lakše donijeli ispravnije odluke kad budu na glasačkim mjestima.