Jeremy Hunt: Svijet još čeka odgovore o ubistvu Khashoggija

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt izjavio je da je krajnje zabrinut današnjom izjavom turskog predsjednik Recepa Tayyipa Erdogana koji je kazao da je ubistvo Jamala Khashoggija unaprijed planirano, javlja Anadolu Agency (AA).

“Krajnje sam zabrinut čuvši kako predsjednik Erdogan kaže da je ubistvo Khashoggija unaprijed planirano. Svijet još čeka odgovore”, napisao je Hunt na Twitteru.

Hunt je jučer u britanskom parlamentu kazao kako su Khashoggija ubili agenti države s kojom Velika Britanija blisko sarađuje te je neprihvatljivim ocijenio tvrdnje saudijske vlasti da je do ubistva došlo tokom svađe u konzulatu.

Najavio je da će Velika Britanija konačni stav i reakciju odrediti u skladu s kredibilnošću izjava zvaničnog Rijada.

Bila je to jedna od prvih reakcija na današnji govor turskog predsjednika Erdogana koji je pred parlamentarnim zastupnicima vladajuće AK Partije govorio o detaljima ubistva novnara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Erdogan je istakao kako svi dokazi pokazuju da je Khashoggi bio žrtva divljačkog ubistva. Dodao je da su ekipe iz saudijskog konzulata prethodno vršili izviđanja na nekoliko lokaliteta, što ukazuje na pripremu ubistva.

Turski predsjednik Erdogan istakao je da se ubistvo dogodilo unutar zgrade konzulata, ali da se ne smije zaboraviti da je to u granicama Republike Turske. Kazao je da bi uhapšenim osumnjičenicima trebalo suditi u Istanbulu.

Ističući da je za Tursku i ostatak međunarodne zajednice neprihvatljivo da se takvo ubistvo pripiše nekolicini obavještajaca, Erdogan je kazao da će turski istražni organi ustrajati u traganju za istinom i pravdom.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.