Jeste li se ikad zapitali po čemu se to razlikuje Ebu Bekr od drugih ljudi

Ne postoji nijedno ljudsko biće nakon poslanika i vjerovjesnika, niti će ikada biti, bolje od Ebu Bekra. On spada u posebnu kategoriju i njegov status neće niko nadmašiti do kraja vremena. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto je to tako? Šta ga je to toliko razlikovalo od svih ostalih?

Razmotrite sljedeće:

On nije bio tako siromašan poput Ebu Hurejre i Ebu Zerra, a ipak je bolji od njih.

On nije mučen poput Hababa, Bilala, Sumejje ili Jasira, ali ipak je bolji od njih.

On nije ranjavan u borbama u kojima je učestvovao sa Poslanikom, s.a.v.s., poput Talhe, Ebu Ubejde ili Halida, ali ipak je bolji od njih.

On čak nije ni ubijen kao šehid na Allahovom putu poput Omera, Osmana, Alije, Hamze, Mus’aba ili Sa’d b. Mu’aza, ali ipak je bolji od njih.

Dakle, koja je to tajna koja je Ebu Bekra podigla na ovaj stepen ekskluzivne veličine? Stepen koji je nadmašio svakog učenjaka, vjernika i šehida njegovog vremena i vremena koje dolazi?

Odgovor na ovo prepuštam jednom od tabi’ina koji je riješio misteriju u jednoj rečenici.

Bekr b. Abdullah el-Muzani kaže: "Ebu Bekr nije pretekao druge ashabe mnoštvom dobrovoljnog namaza i posta, već onim (vjerom i ubjeđenjem) što se učvrstilo u njegovom srcu."

Bila su to djela srca. To je ono što ga je podiglo na nedostižne visine. To ga je dovelo do pozicije broj jedan.

U doba kada se mase fokusiraju na predstavljanje svoje vanjštine, pažljivo uređujući fotografije i filtere, sada znate šta zaslužuje vašu najveću pažnju.

Bez odlaganja, iskreno se pogledajte iznutra, piše Islam Bosna.ba.