Jeste li znali da Bihać nema dom za studente niti menzu za njih?

Bihać
Svakodnevna poskupljenja otežavaju život i studentima. Pored toga što izdvajaju više novca, prije svega, za hranu, potrebno je izdvojiti veću svotu i za stanarinu. To je dodatno otežano onima koji se odluče studirati u Bihaću. U ovom gradu ne postoji ni studentski dom niti menza u kojoj bi se studenti mogli hraniti po pristupačnijim cijenama.

 

Bihać nema studentskog doma pa studenti koji dolaze iz drugih gradova iznajmljuju privatne stanove. Iznajmljivači o cijenama ne žele govoriti pred kamerama. Međutim, na internetskim oglasima cijene stanova odnosno soba su od 180 KM i više uz plaćanje režija.

Studenti u posljednje vrijeme na predavanjima često slušaju o inflaciji teoretski – kažu, sada imaju priliku i na svojoj koži osjetiti njeno stvarno značenje. I zbog svakodnevnih poskupljenja većina njih opreznije troši novac iz svog ograničenog budžeta.

Studenti moraju kupovati hranu u restoranima i trgovačkim centrima – ako imaju predavanja tokom cijelog dana, to se nikako ne isplati.

Na sreću, veći iznos studenti ne moraju izdvojiti za školovanje s obzirom na to da je cijena školovanja i taksi na bihaćkom univerzitetu nepromijenjena posljednih 10 godina.

U odnosu na prethodne godine studentima, ali i njihovim roditeljima, mnogo je teže izdvajati ne tako mala sredstva za finansiranje školovanja. Jedan je to od razloga što se iz godine u godinu na BiH fakultete upisuje sve manji broj studenata jer po završetku srednje škole većina mladih odlazi trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Evrope.