JKP "Vodovod" Cazin: Treba li koristiti dvojno napajanje vodom za piće?

Home

JKP "Vodovod" Cazin: Treba li koristiti dvojno napajanje vodom za piće?


JKP "Vodovod" Cazin od nedavno ima svoju Facebook stranicu u cilju bolje informiranosti građana o planiranim radovima, prekidima u isporuci vode, sanaciji kvarova, također odgovaraju na pitanja građana iz oblasti vodosnadbijevanja Grada Cazina.

Do sada ste dobili odgovor na sljedeća pitanja:

  1. Kakva je tvrdoća vode iz vodovodnog sistema?
  2. Ko kontroliše kvalitet vode iz vodovodnog sistema Grada Cazina?
  3. Zašto je voda ponekad bijela?
  4. Zašto je voda ponekad žućkasta ili mutna?

Ovaj put JKP "Vodovod" Cazin pojasnio je da li trebamo koristiti dvojno napajanje vodom za piće. Evo o čemu se radi:

- Jedan dio potrošača našeg vodovodnog sistema je pored gradskog priključka za vodu odlučio zadržati i lokalni priključak vode za piće. Ovakve situacije su potencijalno opasne po zdravlje potrošača iz razloga što postoji mogućnost miješanja vode za piće iz lokalnog sistema sa vodom iz gradskog sistema. S obzirom da voda iz lokalnih sistema najčešće nije dezinficirana niti kontrolisana od strane ovlaštenih institucija, tako postoji mogućnost onečišćenja vode iz gradskog vodovodnog sistema te pojave različitih oboljenja kod potrošača. Iz tog razloga apelujemo na potrošače koji imaju ovakve priključke da spriječe svaku mogućnost kontakta voda iz lokalnih sistema sa vodom iz gradskog vodovodnog sistema.

Također, s obzirom da se voda iz lokalnih sistema slabo ili nikako ne dezinficira te nikako ne kontroliše preporuka je da se takva voda ne upotrebljava za konzumiranje već samo za pranje i čišćenje.

Naročito je opasno konzumirati vode iz otvorenih bunara ili tzv. čatrnja. Konzumiranjem ovakvih voda potrošači rizikuju pojavu različitih oboljenja sa izuzetno teškim posljedicama.

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Čet, 12/10/2017 - 08:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top