Joe Biden čestitao ramazan muslimanima širom svijeta, a posebno Ujgurima

biden
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je prigodnu čestitku svim muslimanima širom zemlje i svijeta povodom početka islamskog svetog mjeseca Ramazana.

 

Tokom ovog svetog mjeseca za muslimane, SAD potvrđuju svoju podršku muslimanskim zajednicama koje trpe razne nedaće i razaranja.

Nastavit ćemo stajati uz narod Turske i Sirije, koji su izgubili mnoge članove porodica i voljenih tokom nedavnih razornih zemljotresa i uz narod Pakistana koji obnavlja svoje živote nakon poplava prošlog ljeta", naveo je Biden u saopćenju.

Kako je istakao, na ovaj dan posebno je važno sjetiti se općeg ljudskog prava da praktikujemo, molimo se i propovijedamo svoju vjeru mirno i otvoreno.

Zajedno s našim partnerima, SAD izražavaju solidarnost s muslimanima koji se i dalje suočavaju s ugnjetavanjem, uključujući Ujgure u Narodnoj Republici Kini, Rohinje u Burmi i druge muslimanske zajednice koje se suočavaju s progonima širom svijeta", dodao je Biden.

Također je odao počast muslimanskim zajednicama širom SAD-a koje su dio američke priče od njenog nastanka.

Od nauke i tehnologije, do umjetnosti i akademije, do prava i medicine, do poslovanja i vlade, i šire. Američki muslimani nastavljaju jačati raznolikost američke nacije generaciju za generacijom.

"Danas se udružimo i obnovimo svoju predanost stvaranju ravnopravnije, pravednije, tolerantnije i suosjećajnije nacije. Mojim sugrađanima Amerikancima koji slave Ramazan i muslimanima širom svijeta želimo blagoslovljen i miran Ramazan", navodi se u poruci američkog predsjednika Joe Bidena.