Joe Biden pozvao vlasti da građanima ponude po 100 dolara za vakcinaciju

joe
Američki predsjednik Joe Biden je pozvao državnu i lokalnu vlast da građanima ponude 100 dolara za vakcinaciju protiv koronavirusa.

 

U Ministarstvu finansija su obećali da će im novac biti dostupan iz fonda za pomoć u pandemiji koronavirusa, a koji iznosi 350 milijardi dolara.

Službenici centralne vlasti i mnogi drugi radnici će morati imati potvrdu da su vakcinisani ili će u protivnom morati nositi zaštitne maske, držati fizičku distancu i redovno se testirati na virus. Vakcinacija protiv koronavirusa će biti uvrštena u program obavezne vakcinacije vojnog osoblja.

Biden je ranije poručio da želi da bude vakcinisano četiri miliona službenika centralne vlasti, a kako bi bili, kako je rekao, uzor radnicima u privatnom sektoru i drugim građanima.

U Sjedinjenim Američkim Državama ponovo brzo raste broj pozitivnih na virus, što je uzrokovano zaraznijim delta sojem virusa, koji je prvi put registrovan u Indiji. Ovaj soj je posebno opasan po one koji nisu vakcinisani.

Bidenov cilj je bio da se do 4. jula djelomično vakciniše 70 posto odraslih stanovnika. Do sada je djelomično imunizirano njih 69,3 posto, a u potpunosti je vakcinisano 60 posto stanovništva.

"Ovo je sada pandemija nevakcinisanih. Umiru ljudi koji nisu trebali umrijeti", upozorio je američki predsjednik.

Plan mu je i da privatni sektor ima pravila za nevakcinisane osobe poput pravila za državne službenike, objavio je Sky News.