Joe Biden stigao u Izrael, dočekao ga premijer Benjamin Netanyahu

.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sletio je u Izrael gdje su ga na aerodromu dočekali brojni zvaničnici, uključujući i premijera države Benjamina Netanyahua i predsjednika Isaaca Herzoga.

Posjeta Bidena Izraelu ujedno je i prva posjeta jednog predsjednika države Izraelu od početka sukoba između Izraela i Hamasa. Prvi čovjek SAD-a u Izrael dolazi samo dan nakon što je svoju posjetu Bliskom istoku okončao državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

Šef američke diplomatije obavio je niz razgovora kako sa izraelskim tako i sa palestinskim, jordanskim i drugim zvaničnicima u regiji, a sve u cilju pronalaženja rješenja za prekid sukoba.

Iako se Biden tokom bliskoistočne turneje trebao sastati i sa palestinskim i jordanskim zvaničnicima, sastanci su otkazani nakon bombardovanje bolnice u Gazi gdje je život izgubilo nekoliko stotina građana.

Jordanski političari izjavili su kako je organizacija sastanka u ovom trenutku nemoguća, jer razgovori neće dovesti do okončanja sukoba.

Sam Biden se oglasio povodom eksplozije u bolnici u Gazi.

"Odmah nakon što sam čuo ovu vijest, razgovarao sam s kraljem Jordana Abdulahom II i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te uputio svoj tim za nacionalnu sigurnost da nastavi prikupljati informacije o tome šta se tačno dogodilo", rekao je Biden.