Joe Biden želi spriječiti da Kina postane najmoćnija država na svijetu

Biden
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu u telefonskom pozivu sugerisao da bi demokratske zemlje trebale imati infrastrukturni plan koji bi konkurisao kineskoj inicijativi Pojas i put (Belt and Road initiative).

 

 

"Predložio sam da bismo, u osnovi, trebali imati sličnu inicijativu, pomažući onim zajednicama širom svijeta kojima je zapravo potrebna pomoć", rekao je Biden novinarima.

Kineski plan BRI je milijardama vrijedna infrastrukturna šema koju je 2013. pokrenuo predsjednik Xi Jinping, a uključuje razvojne i investicijske inicijative koje bi se protezale od istočne Azije do Europe.

Projekt bi značajno proširio ekonomski i politički utjecaj Kine, izazivajući zabrinutost u Sjedinjenim Državama i drugdje.

Bidenovi prijedlozi uslijedili su nakon što je u četvrtak rekao da će spriječiti Kinu da prestigne Sjedinjene Države i postane najmoćnija država svijeta, obećavši uložiti velika sredstva kako bi osigurao da Amerika prevlada u sve jačem rivalstvu dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Biden planira sljedeće sedmice predstaviti plan od više milijardi dolara za nadogradnju američke infrastrukture. U četvrtak je rekao da će to osigurati povećana američka ulaganja u obećavajuće nove tehnologije, poput kvantnog računanja, umjetne inteligencije i biotehnologije.

Iako pokazuje zabrinutost i nastoji potaknuti ulaganje privatnog sektora u inozemne projekte koji bi se nadmetali s kineskim BRI-jem, Washington još uvijek nije bio u stanju uvjeriti zemlje da može ponuditi alternativu ekonomskoj viziji koju podržava Peking sa spomenutom inicijativom.

Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume sa Kinom o saradnji u BRI projektima poput željeznica, luka, autoputeva i druge infrastrukture. Prema bazi podataka Refinitiv, od sredine prošle godine, više od 2.600 projekata u vrijednosti od 3,7 milijardi dolara bilo je povezano s inicijativom.

Međutim, zvaničnici Kine su prošle godine kazali da je pandemija koronavirusa negativno utjecala na provođenje projekata.

Peking je smanjio neke planove nakon što je nekoliko zemalja pokušalo preispitati, otkazati ili smanjiti obaveze, navodeći zabrinutost zbog troškova, erozije suvereniteta i korupcije.