Johnson: SAD treba ponuditi konkretne odgovore

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je u srijedu da bi svijet trebao "držati za riječ" predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog izjave da mu je cilj da se pronađe novo rješenje za nuklearnu prijetnju Irana.

Obraćajući se pred britanskim poslanicima, on je rekao da je sada na SAD-u da izađu s konkretnim prijedlozima o Iranu, prenosi Reuters.

Šef britanske diplomatije je kazao da njegova zemlja nema namjeru odustati od nuklearnog sporazuma s Iranom, uprkos odluci SAD-a da se povuče iz njega.

On je dodao da odluka Trumpa "ne pravi razliku za britansku procjenu" da sporazum djeluje na obuzdavanje nuklearnih ambicija Irana.

Bezuspješno ubijeđivanje SAD-a

Johnson je rekao da će se Velika Britanija pridržavati sporazuma dok god međunarodni inspektori smatraju da Iran postupa u skladu s njim.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka nisu uspjele ubijediti Trumpa da se SAD ne povlači iz sporazuma, koji je ispregovaran za vrijeme njegovog prethodnika Baracka Obame.

Trump je u utorak saopćio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da će ponovno uvesti sankcije Teheranu, i to "najvišeg stepena".

Američki predsjednik je upozorio da bi i druge zemlje mogle biti sankcionirane.