USK: Još 10.000 elektronskih knjižica nije preuzeto

Na području Unsko-sanskog kantona izrađeno je 145.110 elektronskih knjižica, no u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) nalazi se još 10.000 e-legitimacija koje osiguranici nisu preuzeli.

Početna faza

Provođenje projekta e-legitimacija u ovom kantonu počelo je 2017. godine, a njegova vrijednost, prema tadašnjim procjenama, iznosila 200.000 KM.

Prvih 35.000 elektronskih zdravstvenih knjižica podijeljeno je penzionerima, boračkim i socijalno ranjivim kategorijama.

U ZZO USK navode da je projekt e-legitimacije implementiran u svih osam gradova i općina na području Kantona, odnosno domovima zdravlja, Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću te u lječilištu Gata.

- Elektronske legitimacije trenutno se izrađuju dan nakon što se izvrši uplata za njeno izdavanje. U početnoj fazi projekta postojali su određeni tehnički problemi, koji su otklonjeni – kazali su nam u ZZO USK.

Navode da, što se tiče iskustava medicinskog osoblja, i dalje ima pojedinačnih problema.

Dobra saradnja

- Oni se prvenstveno odnose na očitavanje elektronskih legitimacija u zdravstvenim ustanovama, ali, zahvaljujući dobroj saradnji zdravstvenih ustanova i ZZO USK, blagovremeno prevazilazimo ovaj problem – ističu u ZZO.

Iz Zavoda navode da osiguranici koji imaju e-legitimaciju nisu obavezni posjedovati papirnu zdravstvenu knjižicu, niti da je ovjeravaju.

- Jedini izuzetak je Opća bolnica u Sanskom Mostu i prioritet nam je da se ovaj problem riješi u što skorijem vremenu. Za osiguranike koji još nisu izradili svoju elektronsku legitimaciju, zdravstvene ustanove i dalje prihvataju korištenje papirnih zdravstvenim knjižica – ističu u ZZO.