Još se odlučuje o Tadićki

asd
U VSTV-u kažu da je proces protiv premještene glavne tužiteljice “u fazi drugostepene disciplinske odluke”, ali nemaju odgovor kad će odluka biti

Disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić u fazi je donošenja drugostepene disciplinske odluke, jer se Tadić žalila na prvostepenu kojom je, zbog disciplinskih prekršaja, premještena s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH. Kako su se pojavile sumnje u način na koji se bira disciplinska komisija VSTV-a u slučaju Tadić, kojima se aludiralo da se to radi proizvoljno, oglasili su se iz VSTV-a. Pojasnili su kako su disciplinske komisije za sudije i tužioce već ranije formirane, neovisno o disciplinskim predmetima.

- Predsjednik VSTV-a formira tri stalne prvostepene disciplinske komisije i dvije stalne drugostepene disciplinske komisije za tužioce, koje se pohranjuju u Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS), koji automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje predmet komisijama u određenim fazama postupka, prema hronološkom redu, naveli su iz Vijeća.

Međutim, na pitanje može li se desiti da neka od stalnih drugostepenih disciplinskih komisija bude prije dodjele isključena iz sistema zbog razloga propisanih pravilnikom, odgovor iz VSTV-a nismo dobili. Drugostepene disciplinske komisije sastavljene su isključivo od članova VSTV-a - dva tužioca i jednog sudije.

Međutim, iako su tužiteljice i članice VSTV-a Biljana Simeunović, Berina Alihodžić i Željka Radović, one ne mogu biti članice Komisije u postupku protiv Tadić. Alihodžić jer je već odlučivala, a Radović i Simeunović su u sukobu interesa. Osim njih, u VSTV-u su još samo tužioci Mahmut Švraka i Slavo Lakić, pa je izvjesno da će oni biti članovi.

- Izmjena članova komisija moguća je samo u slučaju zahtjeva za izuzeće pojedinih članova komisije i usvajanja istog, naveli su iz Vijeća.
Na koji način se bira zamjena i kada možemo očekivati drugostepenu disciplinsku odluku u postupku protiv Tadić, predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija nije odgovorio jer je, kako kaže, na službenom putu. 

Foto: Avaz