Još se traga za 12.000 nestalih osoba: Prepreke tehničke, a ne političke prirode

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirala je drugi sastanak Radne grupe za nestale osobe (RGNO).

Članovi grupe su rukovodeći predstavnici institucija nadležnih za pitanje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a njen zadatak je nadzirati aktivnosti predviđene Okvirnim planom, potpisanim u Hagu u novembru 2018. godine. 

Šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Metju Holidej (Matthew Holliday), istakao je plodnu saradnju svih učesnika sastanka.

Naglasivši da je povjerenje među akterima procesa u regiji ključno za rješavanje oko 12.000 slučajeva nestalih osoba za kojima se još uvijek traga, on je rekao:

- Uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva nastavit ćemo raditi sa vladinim institucijama i udruženjima porodica nestalih kako bi unaprijedili regionalnu saradnju sa ciljem identifikacije što više nestalih osoba. Sve strane zajedno rade na ubrzavanju procesa. Prepreke na koje nailazimo su tehničke, a ne političke prirode.

Na sastanku je RGNO usaglasila korake ka objavljivanju baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba do sredine ove godine. Članovi su predložili lokacije potencijalnih skrivenih grobnica za zajedničke ekshumacije u narednom periodu, a grupa je nastavila rad na NN (bez imena, neidentifikovanim) slučajevima, predlaganjem pilot slučajeva i usaglašavanjem novih mjera za njihovo rješavanje.

ICMP nastavlja raditi na stvaranju političkih okvira za koordinaciju između vlada. Nastoji olakšati prekogranični pristup podacima o nestalim osobama, kao i pristup podacima na teritoriju jedne zemlje, poboljšati kapacitete udruženja porodica za zagovaranje svojih prava na regionalnom nivou, unaprijediti zajedničke ekshumacije i osigurati trajnu dostupnost ICMP-ovih kapaciteta za testiranje DNK i traženje podudarnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo podržalo je dvogodišnji projekt ICMP-a, usmjeren na jačanje regionalne saradnje i rješavanje slučajeva nestalih osoba iz sukoba tokom 1990-ih, sredstvima u iznosu od 1.5 milion eura.

Ujedinjeno Kraljevstvo dugi niz godina podržava ICMP – diplomatski i finansijski. Odigralo je ključnu ulogu u postavljanju ICMP-ovog globalnog mandata kao jedna od pet prvobitnih zemalja potpisnica Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe u decembru 2014. godine.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.