Još uvijek nepoznata vrsta eksplozivne naprave, Jedinica za podršku MUP-a i Civilna zaštita uzele određene predmete

Još uvijek nije poznata vrsta eksplozivne naprave od koje je jučer Mehrudin Dedić, bivši pripadnik Petog korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, izgubio život. Potvrdio je to za USKinfo.ba jutros portparol MUP-a USK-a, Ale Šiljdedić.

U izjavi za naš portal, Šiljdedić je rekao i da je dio predmeta iz Muzeja uklonjen od strane Federalne uprave civilne zaštite, ali i da je dio naprava odnesen u Jednicu za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. 

Smail Hrnjica, šef tima za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave civilne zaštite bio je suzdržan prilikom davanja informacija za USKinfo.ba, te je u telefonskom razgovoru samo potvrdio da je njegov tim asistirao pripadnicima MUP-a. 

Fuad Dedić, šef bihaćke Civilne zaštite za USKinfo.ba je kazao kako ovakve radnje nisu u nadležnosti tima na čijem je on čelu, već upravo gore navedene jedinice Federalne uprave civilne zaštite. 

U ovim trenucima sve službe čije nadležnosti imaju veze sa ovim slučajem su oprezne prilikom davanja informacija. Iako je Muzej u vlasništvu Mehrudina Dedića bio poznat široj javnosti, rijetki su bili upoznati sa činjenicom da je Dedić sam vršio deaktivaciju određenih eksplozivnih naprava. 

Istražne radnje u vezi ovog slučaja su u toku, a više informacija će biti upoznato u toku dana.