Jovanin trener Bezdrob (25): “Dok je gospođica sa Pala trenirala i pila kafe po Sarajevu tad nije bila ugrožena"

.
Tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske (RS) violinistica Jovana Simović iz Pala izazvala je kontroverze objavom fotografije na društvenim mrežama.

Na slici je prikazana uz automobil na kojem su postavljene registarske oznake manjeg bh. entiteta Republike Srpske, kao i “lažni pasoš RS-a”. Ova provokacija dolazi usred događanja oko obilježavanja datuma koji je proglasila RS, a koji su proglašeni neustavnim od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Na njenu objavu koju je Jovana izbrisala sa društvenih mreža reagovao je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić te zatražio zaštitu za ovu mladu muzičarku.

Svoj komentar na ovaj događaj dao je i 25-godišnji Sarajlija, bivši Jovanin trener Imran Bezdrob koji je dugi niz godina u sportskom svijetu bodibildinga. Pročitajte njegov tekst za portal Crna-Hronika.

 

Privatni Ministar sigurnosti!

Prije nekoliko dana je violinistica Jovana Simović sa Pala posjetila ministra bezbjednosti/sigurnosti Nenada Nešića žaleći mu se kako je nakon čestitke koju je uputila na društvenim mrežama primila povodom 9. januara, neustavnog “Dana Republike Srpske” dobijala ozbiljne prijetnje iz Federacije BiH.

Gđa. Simović je državnom ministru bezbjednosti/sigurnosti prenijela da je “lavinu prijetnji pokrenuo njen bivši trener” to jest ja, “koji je od drugih tražio da dijele njenu fotografiju” a koja je zapravo vrlo neprimjerena fotografija sa lažnim pasošem i lažnim registarskim oznakama – otprintanim sa očitim secesionističkim i antiustavnim porukama.

Da, ja jesam podijelio poziv da se ovakva neprimjerena fotografija prijavljuje, ali mi nikad ne bi palo napamet da pozivam na prijetnje bilo koje vrste prema gđi. Simović, već i ovom prilikom upućujem poziv nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo sigurnosti da u skladu sa procedurama ispitaju koliko su ovakve objave narušavanje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, jer prema članu 6. ovog Zakona “nepoštovanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kaznjivo djelo!”

S druge strane, ukoliko je gđa. Simović primila ozbiljne prijetnje pozivam i nju i državnog ministra Nešića da poštuju procedure kod prijavljivanja prijetnji tako što će ih prijaviti nadležnim policijskim procedurama, jer Ministarstvo sigurnosti nije adresa ni mjesto na kome se to vrši, a posebno to nije kabinet Ministra i populističko fotografiranje i targetiranje mene i mojih poslovnih aktivnosti.

 

Da li ovo znači da će ministar Nešić od sada primati svakog onog kome na društvenim mrežama stigne neprimjerena prijetnja sa poznate ili nepoznatog profila.

Ukoliko državni ministre Nešiću želite biti kavalir (fr. chevalerie) odnosno odlikovati se viteštvom kao idejom koja se u starim vremenima koristila za muškarce koji su se časno borili i ophodili kao zaštitnici domovine i obespravljenih onda to činite u duhu pravog viteza a ne zloupotrebljavajući zajedničke državne resurse.

Dakle, izvolite pružiti privatnu zaštitu i podršku gđi. Simović i uradite to o svom trošku, a nikako zloupotrijebljavajući službenu funkciju i resurse ministarstva države Bosne i Hercegovine.

Ministre Nešiću, gđi. Simović sa Pala smo veoma srdačno pružili ličnu podršku i gostoprimstvo u svim našim fitnes centrima u gradu Sarajevu i bili obradovani njenim dolascima na profesionalne treninge upravo da bismo širili razumijevanje i poštovanje, kao što smo zatečeni i šokirani da je na te geste odgovorila provokativnim porukama mržnje i nepoštovanja usmjerenim protiv naše zajedničke države vrijeđajući tako sve one koji s ponosom nose pasoš Bosne i Hercegovine.

Gospodine ministre Nešiću država Bosna i Hercegovina pripada svima nama i neprimjereno je njene ustanove korisiti za ovakve vanproceduralne aktivnosti i providni protekcionizam, posebno ako se ima u vidu činjenica da je gđa. Simović na tako bizaran način iskazala vrijeđanje simbola i zastave te države čiji pasoš nosi podjednako kao i vi.

I na kraju moram da Vas pohvalim, na fotografiju iz vašeg Kabineta zajedno sa gđom. Simović ste ipak pokazali državne simbole Bosne i Hercegovine, a ne nezakonite provokatorske uratke. To je pozitivan korak koji mi daje nadu da niste neki privatni ministar već državni ministar Bosne i Hercegovine i nadam se ćete s tim u skladu nastaviti obavljati svoje ustavom propisane obaveze zaštite i sigurnosti države.

Upravo na to sam violinistici pokušao skrenuti pažnju da nije dobro vrijeđati državu u kojoj živi i s čijom putovnicom putuje, a to ovom prilikom poručujem i vama.

Srdačno

Imran Bezdrob, profesionalni trener