Juncker: EU je prirodno mjesto Zapadnog Balkana, Crna Gora najnapredniji kandidat

Prirodno mjesto Zapadnog Balkana je u EU, a Crna Gora je najnapredniji kandidat u tom procesu, poručio je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker danas tokom susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u Briselu

Prirodno mjesto Zapadnog Balkana je u EU, a Crna Gora je najnapredniji kandidat u tom procesu, poručio je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker danas tokom susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u Briselu.

Juncker je čestitao Đukanoviću izbor za predsjednika države i iskazao zadovoljstvo što je upravo Brisel izabrao za prvu zvaničnu posjetu nakon inauguracije, saopćila je informativna služba predsjednika Crne Gore.

Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da bude dobar i odgovoran partner EU koji snažno promoviše evropske vrijednosti u regionu.

On je ukazao na dva prioriteta državne politike u narednom periodu - ekonomski razvoj i jačanje državnih institucija radi unapređenja demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Đukanović je zahvalio Evropskoj komisiji za kontinuiranu pažnju koju posvećuje Zapadnom Balkanu, ističući da je izuzetno važno da se održi entuzijazam proširenja paralelno sa procesom konsolidacije EU.

Sagovornici su se saglasili da sloboda medija i izražavanja predstavljaju važne pretpostavke za ukupan demokratski razvoj Crne Gore.

U razgovoru je učestvovao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn.