Jusić: Zašto Vijeće ministara igra sa figom u džepu po pitanju izgradnje odlagališta otpada na granici BiH?

jusic
Nisvet Jusić, potpredsjednik Nezavisnog bloka i zastupnik u Skupštini USK, iz svog ugla je prokomentarisao stanje ali i ukupan odnos prema odgovornosti kroz sraman i nedopustiv čin Bisere Turković ministrice vanjskih poslova BiH, po pitanju skidanja “Trgovske more” sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH.

 

Nezavisni blok je isticao štetnost gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Republici Hrvatskoj, na granici sa Bosnom i Hercegovinom čija bi izgradnja direktno ugrozila život oko 250.000 ljudi, zatim Prirodni i Nacionalni park Una, ekonomski i turistički potencijal u oba bh entiteta.

Naše potrebe određuju naša prava

Nakon što godinama imamo potpuno anemičan stav državne vlasti o postupanju R Hrvatske u namjeri da na Trgovskoj gori uspostavi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada posljednja reakcija Ministrice Turković je vrhunac licemjerstva. Iskustva Pelješkog mosta, Trgovske gore, tretmana BiH po pitanju mjera samo(izolacije) nakon pandemije COVID-19 i slično tjeraju nas da postavimo pitanje koliko je do “nas”.

Nakon što su svoj stav o Trgovskoj gori (prije državnih organa BiH) iskazali građani, brojna udruženja građana, nevladine organizacije, pojedine političke stranke, predstavnici općinskih i kantonalnoj vlasti, nakon što smo prisustvovali protesnim skupovima i tražili jasnu reakciju državnih organa, bez kalkulacija, bez fige u džepu, figu smo dobili od onih od kojih se nismo nadali… Ili smo samo (opet) naivni? Prije više od godinu dana napisao sam post u kojem sam postavio pitanje zašto migrantska kriza i Trgovska gora nisu teme oko kojih SDA, HDZ i SNSD vode razgovore/pregovore prilikom formiranja vlasti u BiH. Danas se pitam da li je bolje ne pitati ništa, ne znati ništa i neumorno klicati svojima, ili je tako samo lakše? Jer ako pitaš, ako kažeš da ne razumiješ nerazumljivo i ako tražiš bolje od ovoga što se nudi puno riskiraš.
Ako znamo da su svi cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti kako to da brzo zaboravljamo, kako to da ne učimo iz onoga što iza nas?

I dok se mase zadovoljavaju pukim nesuvislim navijanjem za “svoje” suština problema uvijek se gura u stranu. Jer nemojte se tako vam Boga nikada zapitati da li su postupci “naših” ispravni sve dok se mogu kriti iza “njihovih”. Sve dok je partijski sud ispred državnog, sve dok smo zadovoljni što nas uništavaju “naši” nema nam napretka. Sve dok padamo na iste fore zašto da ih mijenjaju, dobro im ide.

Čovjek ne smije biti društveno neodgovoran, ne smije biti društveno neaktivan i ne smije biti naivan.

I nije Bisera izuzetak, već pravilo

I ponavljam, pametan razumije, onaj drugi, njega ni Bog ni za šta ne duži.” – napisao je Nisvet Jusić potpredsjednik NB-a i zastupnik u Skupštini USK na svom Fb profilu.

Podsjećamo, Nezavisni blok je formirao i provodio Incijativu “Trgovska mora reci NE MOŽE” u okviru koje je zatražena podrška od strane građana putem istoimene peticije online i u cijeloj BiH, zatim su organizirana protestna okupljanja te urgencije i inzistiranja kod domaćih institucija i inostranih subjekata, kao i reakcije NVO sektora i stručnjaka iz oblasti nuklearne fizike, prava, ekologije, ekonomije itd.