Jusufović: CIK BiH je političko tijelo i zna se koje stranke imaju uticaj

dom
Sad u bobu se zna čiji je CIK, SDA ima kontrolu, DF ima, jedan je došao je iz SDS-a i PDP-a, poručio je Jusufović

 

U nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta BiH nastavljena je rasprava o Izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2019. godini.

Dopredsjedavajući Dom naroda parlamenta BiH Bakir Izetbegović poručio je članovima CIK-a BiH da nastave raditi svoj posao i nastave štiti zakon.

- Čuo sam optužbe da je SDA vodila proces smjena u CIK-u, to nije tačno, a smjene su se dogodile zbog političkog uticaja na članove CIK-a. Puno toga je u Parlamentu predlagano da se proces poboljša taj proces, ali sve je to odbijeno od ljudi koji vam danas drže predavanja. Nastavite raditi – poručio je Izetbegović.  

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

- Kažete da nešto što je urađeno odgovara bošnjačkim strankama, ne odgovara eto nama. Ono što odgovara SDA ne znači da odgovara bošnjačkim strankama. Sad u bobu se zna čiji je CIK, SDA ima kontrolu, DF ima, jedan je došao je iz SDS-a i PDP-a. To je isključimo političko tijelo. Po logici stvari oni će probati da vraćaju onima koji su ih postavili. Treba naći rješenje da to bude nezavisna institucija. Njih ne treba postavljati Parlament, jer uvije ima neka većina – poručio je Jusufović.

Dodao je da CIK BiH nema veze s bošnjačkim strankama.

- Nemaju oni veze s bošnjačkim strankama, a zna se s kim imaju veze – istakao je Jusufović.

Delegatkinja Lidija Bradara istakla je postavila je tri pitanja Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

- Postoje primjeri da ljudima nije stigla pošta na vrijeme, pa nemaju pravo da glasaju. Ne može se donijeti odluka da se u obzir uzima samo ono što je fizički putem poštom došlo do 1. rujna. pa onda govorite o istim adresama, a šta je sa stuentima iu studentskim domovima, oni svi imaju istu adresu. Trebaju li birački odbori održavati nacionalnu strukturu birača ili ne? - upitala je Bradara. 

Dodala je da ne može imati povjerenja u ovakav sistem.

Delegat Jusufović tokom diskusije osvrnuo se na dva pitanja.

- Što se tiče CIK-a rekao sam šta je. Nije sve ni na njima. Sjećam se mnogih sastava, problema je bilo uvijek, jedina mrlja na ovima je način izbora. Trebali bi da rade po zakonu, ali malo se iz toga izlazi. O jednom je bilo riječi danas, a to je pitanje pošte. Političke stranke trebaju da se angažiraju u inostranstvu, ali ovdje su se pojavile individualne grupe, imaju cijene glasa, prodaju se. To se vidi svugdje, zaboravili ste da u Brčkom je mandat previše znalajan, to je ogromna trgovina, a sa 300 glasova se prolazi. Ima 10-15 manjina koji su se tamo prijavili, a može kupiti 300 glasova - poručio je Jusufović.

Dodao je da i u drugim općinama postoje trgovine i time se ne može baviti CIK, ali mogu drugi organi.

- U biračkim odborima je leglo kriminala, a niko se time ne bavi. Neke nove stranke dobijaju isti broj kao i druge stranke, kupuje se glasovi, prodaju se, kupuju svi. I tako se to poreda, zašto se to dešava. Međutim problem je u tome ko formira općinski izborne komisije i ko od toga ima korist. Ko rukovodi izbornim procesom, uglavnom SDA stalno, HDZ stalno, SDS dugo, pa onda SNSD i nekad je SDP ulazio povremeno. Pa na prošlim izborima su za nekoliko sati su promijenili biračke odbore - naglasio je Jusufović. 

Prema njegovim riječima, upropašten je način izbora u Predstavnički dom parlamenta FBiH. 

- Nisu ulazili u meritum Izbornog zakona. Samo su potvrđivali. Moramo se suočiti s ovim i zajedno nešto uraditi - zaključio je Jusufović.