Jutros pola BiH u minusu, objavljena prognoza do petka

.
Vremenska prognoza Jutros je u Bosni oblačno. Snijeg pada u većem dijelu Bosne. U Hercegovini je pretežno sunčano. Oblačno je na sjeveru Hercegovine. Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -12; Bugojno, Grude, Livno i Sarajevo -2; Bihać, Drvar, Gradačac i Tuzla -1; Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Zenica 0; Sanski Most 1; Trebinje 2; Mostar i Neum 5°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949hPa, za 7hPa je veći od normalnog i raste.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Više padavina u jutarnjim satima. U većem dijelu Hercegovine sunčano. Pretežno oblačno sa slabim snijegom na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 11°C.

 

U Sarajevu oblačno vrijeme. Glavnina sniježnih padavina je u jutarnjim satima. Tokom dana povremeno će padati slab snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2°C.

 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

 

Djelimično stabilnije, pri tome tmurno vrijeme, uz povremene padavine i sjeverno strujanje, uslovljava loše biometeorološke prilike. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i zaštiti od hladnoće većim dijelom dana, obzirom da će temperature blago porasti. Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i izbjegavati teže aktivnosti. Na jugu sa sunčanim periodima i prohladno, uz buru koja će dodatno remetiti osjet ugode.

 

Objavljena je prognoza do petka:

U srijedu, 2.03.2022., više oblačnosti u centralnim, istočnim i sjeveroističnim područjima. Pretežno oblačno vrijeme najduže će se zadržati na istoku Bosne. U ostalim područjima pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7°C, na jugu do 12°C.

 

U četvrtak, 3.03.2022., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva magle može biti po kotlinama u centralnim i istočnim područjima. Naoblačenje se očekuje u noći na petak. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C.

U petak, 4.03.2022., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana slaba kiša u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Bez padavina u sjevernim područjima. Vjetar slab, prije podne jugo. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na istok i sjeveroistok. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkoga zavoda.