Kad boriš se za zrak, a nisi sam: Na kovid odjelu dug je dan, još duža noć

Korona
Veliki je broj hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a rijetki su dani koji prođu bez smrtnog ishoda

 

Pacijenti sa lakšim oblicima bolesti COVID-19 liječe se u svojim domovima dok oni treći – sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom pune tri COVID odjela Kantonalne  bolnice u Bihaću.

Brojka onih koji su  usljed težih oblika bolesti primorani na bolničko liječenje svakodnevno varira, pa je spreman i četvrti COVID odjel.  Rezervni je to odjel u slučaju pogoršanja stanja, odnosno ako dođe do povećanog broja pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. A to znači, potrebu za kiseoničkom terapijom. Uglavnom, svi pacijenti su na visokim protocima kisika. Uz lijekove, bitnija je to stavka u protokolu liječenja oboljelih pacijenata sa upalom pluća.

Kako nam je u razgovoru potvrdio Hajrudin Havić direktor KB „dr. Irfan Ljubijankić“ dnevno se troše dvije tone kisike, što se nekada trošilo za 4 dana ili za tri mjeseca u ovisnosti o broju i stanju pacijenata. Trenutni pacijenti su u teškom stanju, te stoga idu na visoke protoke kisika, što je objašnjenje potrošnje.

U bolnicu primaju samo one najteže pacijente za čije je liječenje nužan kisik. Terapija je to koja se ne može primijeniti kod kuće. Među ljekarima koji su sa drugih odjela raspoređeni na COVID odjel je i doktor Amir Rekić. Prema njegovim riječima, na odjelu su pacijenti koji ne mogu bez kisika, te je u ovim okolnostima veoma bitna stavka upravo kisik.