Kako islam gleda na davanje djeci njihovih prava

Ipak je većina nas svjesna i redovno ohrabruje prava roditelja u islamu, skloni smo previdjeti činjenicu da se i mala djeca rađaju s određenim pravima koja moramo ispuniti kao obavezu.

Odlazi!”

“Prestani, šuti!”

Zar se danas u većini društvenih krugova ne smatra „normalnim“ za odrasle da se obrate maloljetnoj djeci u takvom tonu i sa pogrdnim riječima?

Roditelji, nastavnici i drugi odgajatelji mogu vrlo brzo izgubiti strpljenje s nestašnim dječjim igrarijama,  posebno ako su ova djeca izuzetno inteligentna, znatiželjna, energična, hrabra, samouvjerena i duhovita.

Djeca su veliki Božji blagoslov. Imati djecu i ispravno ih odgajati je temelj stabilne proširene porodične strukture.

Iako je većina nas svjesna i redovno ohrabruje prava roditelja u islamu, skloni smo previdjeti činjenicu da se i mala djeca rađaju s određenim pravima koja moramo ispuniti kao obavezu.

Čak i nerođeno dijete, fetus, u materici ima prava, koja mogu odgoditi raspodjelu nasljedstva, kao i utjeicati na postupak razvoda u islamu.

Poslanik Muhammed alejhi sselam je sa strpljenjem i dobroćudnosti vodio mnoge situacije koje su uključivale  prirodne tendencije dojenčadi i maloljetne djece prema nestašlucima.

Kao što nam je Allah u Kur'anu naredio da slijedimo Poslanika Muhammeda alejhi sselam kao preduslov za ostvarenje Njegovog konačnog zadovoljstva s nama na onom svijetu, trebali bismo vidjeti kako je Poslanik alejhi sselam ispravio ili ukorio malu djecu kad god su činili nešto što bi u modernom svijetu moglo ozbiljno testirati strpljenje i toleranciju većine odraslih koji su pod stresom.

Tolerancija za dječje postupke

Bebe mlađe od jedne godine su mazice, bucmaste i divne; uzrok radosti koje svi vole da drže, ljube, grlo, maze i nose okolo.

To jeste tako, dok ne “napune” pelene. Čim se to desi, odrasla osoba koja je do sada tepala i mazila bebu (posebno muškarci) odmah je daju majci da je presvuče.

Međutim, to nije ono što je Poslanik alejhi sselam radio u takvoj situaciji. Često je uzimao novorođenčad u krilo, iako u to doba nije bilo pelena otpornih na curenje!

Aiša r.a. nam prenosi:

“Jedna dječak je doveden kod Poslanika (alejhi sselam) da mu Poslanik prouči, ali dječak je urinirao kod njega, nakon čega je Poslanik (alejhi sselam) samo prosuo vodu na mjesto urina.” (Buhari)

Poslanik Muhammed alejhi sselam se suzdržao od izražavanja gađenja ili odmah uskratio novorođenčetu njegovo krilo čak i kada je beba urinirala na njegovoj odjeći! Ovo ukazuje na njegov izuzetno visok stepen tolerancije na prirodne faze beba, jer je normalno da novorođenčad često mokri.

Lekcija za nas u ovom postupku Poslanika Muhammeda alejhi sselam je da se ne uznemiravamo zbog prirodnih, fizičkih nereda koje bebe naprave, čak i ako se nered pojavi na našoj odjeći. Također bi trebalo da pomognemo da očistimo nered, a da to ne smatramo ispod našeg društvenog dostojanstva.

Tolerirati prirodne aktivnosti

Bebe rastu i postaju aktivni i energični mališani (danas poznati kao ‘predškolci’), koji vole da se penju na leđa odraslih.

Dobro je poznato da Poslanik alejhi sselam nije samo dopustio djeci u ovom starosnom rasponu u njegovom mesdžidu tokom obaveznih molitvi, već je i strpljivo tolerirao svoje unuke tokom molitve, čak i ako su izazvali buku ili uznemiravanje.

“Allahov Poslanik (alejhi sselam) izašao je da nas predvodi na akšamu ili jaciji jedne noći, nosio je Hasana ili Huseina. Allahov Poslanik (alejhi sselam) je došao naprijed i stavio dijete dolje, a onda je izgovorio početni tekbir i počeo se namazom. Tokom namaza, njegova sedžda se odužila.

Jedan od ashaba je rekao:  “Podigao sam glavu i vidio dijete na leđima Allahovog Poslanika (alejhi sselam), pa sam se vratio na sedždu.”

Kada je Allahov Poslanik alejhi sselam završio molitvu, ahabi su ga upitali:

“O Allahov Poslaniče, za vrijeme namaza si tako dugo ostao na sedždi da smo mislili da se nešto dogodilo ili da si primao Objavu.”

On odgovori:

„Ništa se nije dogodilo, samo je moj unuk jahao na mojim leđima, a ja ga nisam želio uznemiravati dok nije sam sišao.“ (Nesai)

Ovaj hadis je još jedan odličan primjer kako je Poslanik alejhi sselam bio tolerantan prema dječjoj nepristojnosti. Zamislite malo dijete u rasponu od 2-4 godine (koje se lahko može nositi) penjući se na leđa imamu u mesdžidu danas. Kakva bi bila njegova reakcija?

Ipak, Poslanik Muhammed alejhi sselam je produžio trajanje sedžde samo da bi dijete nastavilo sa svojim uživanjem i igrom, time izazivajući određenu zabrinutost i nesumnjivo malo uznemirenja kod vjernika koji su ga slijedili u namazu.

Izvor: