Kako je Haker Bego Agić ojadio banke u EU za šest miliona KM

Sipa
SIPA ga otkrila tokom istrage u akciji ''Transfer'', uz pomoć Interpola Njemačke.

Tužilaštvo BiH zatražilo je jučer od Suda određivanje jednomjesečnog pritvora za muškarca kojeg je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila prije dva dana u akciji kodnog naziva “Transfer”.

 

Strani računi

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadila građane Evropske unije.

 

Iz izvora bliskih istrazi “Dnevni avaz” saznaje da je uhapšen Bego Agić. Zajedno s njim, uhapšena je još jedna osoba, ali je puštena na slobodu.

 

Istraga je usmjerena protiv više osoba u BiH koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH.

 

Iz Tužilaštva BiH jučer je rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena saradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama s područja EU.

 

Prema informacijama našeg lista, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj obavio prevaru tešku skoro šest miliona maraka (tri miliona eura). Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

 

Radi se o iznosima do 10.000 eura da finansijske transakcije, koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima.

 

Dizali pare

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

 

Otkriveni su, kako nezvanično saznajemo, sasvim slučajno, a Agić je ovu prevaru doveo do skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sisteme banaka i prebacivao novac.

 

Sebi uzimao 8.000 eura

Agić je sebi ostavljao iznose od 8.000 eura, a pomagačima davao 2.000 eura. To je bio razrađen model na koji su pristajali njegovi pomagači u BiH, tačnije osobe koje su otvarale račune u komercijalnim bankama u BiH, a on prebacivao novac.