Kako je i da li je Sarajevo usporilo rast novozaraženih: Jako se bojim Neuma...

kcus
Broj aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo smanjen je za čak 33% za samo 13 dana. Prije 15 dana Sarajevo je označeno kao najveći klaster Evrope, a strahovalo se i od dodatnog porasta broja zaraženih zbog Kurban-bajrama.

 

Nakon 8. augusta, kada su zabilježena 74 nova slučaja, broj novozaraženih se smanjuje. Varirao je od 30 do 50 novozaraženih do danas, kada je broj novozaraženih u glavnom bh. gradu 12.

Broj testiranih i obrađenih uzoraka u prosjeku je iznosio 300, a u najnovijem izvještaju obrađeno je 198 testiranih uzoraka, što je imalo za posljedicu i manje pozitivih na Covid-19.

Broj aktivnih slučajeva je također smanjen. U Sarajevu je 08. augusta bilo aktivno 1.301 slučaj koronavirusa, a danas 921 slučaj.

Da ne bi ostalo na statistici koju je istraživalo Oslobođenje, zatražili smo stav  i objašnjenje struke o smanjenom broju novozaraženih. Ednan Drljević, infektolog i član Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona kazao nam je da prije svega kada je riječ o brojkama moramo vidjeti koliko je rađeno testova. 

Riječ je o "platou"

- Jako je bitno koliko je rađeno testova, jer ukoliko se smanji broj testova logično je da će biti i manji broj zaraženih. Rano je još uvijek govoriti da li imamo posljedice Kurban bajrama, treba sačekati nekih 15 dana od tog dana pa onda prosuđivati, ali naravno pod uslovom da se radi isti broj testova svaki dan. Ovdje se radi o platou, može biti plus-minus deset zaraženih i može ostati ovako do jeseni. Mada, možemo reći da se radi o poboljšanju- istakao je Drljević za Oslobođenje.

Ugledni bh. imunolog Jasenko Karamehić smatra da ipak nije rano govoriti o posljedicama Kurban bajrama, da je ovo ohrabrujuća situacija, ali da strahuje od Neuma.

- Iskreno se nadam da će biti u sljedećim danima isto tako biti dobre vijesti i još bolje. Naravno, sve zavisi od broja testiranja. Nije rano da govorimo o posljedica Kurban bajrama jer inkubacija virusa je do osam dana maksimalno. Mada, moram biti iskren ja se bojim Neuma, jer tamo nema distance a mislim da je trenutno tamo više od kapaciteta. Koronavirus je karakterističan jer se brzo širi - istakao je Karamehić.