Kako je Izetbegović postao šef Radončiću i Komšiću?

Jučerašnji dogovor SDA, SBB-a i DF-a o formiranju vlasti na državnom, federalnom i na nivou nekih kantona za neke političke aktere je bio iznenađenje, a za druge očekivan slijed događaja.

U one kojima je to bilo očekivano spada i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić koji smatra da SDA uvijek nađe način da bude vlast ali da na druge prebaci odgovornost. Siguran je da će tako biti i ovaj put. Prognozirao je da će ulaskom u vlast sa SDA, u konačnici na gubitku biti Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta. 

„Za Radončića je moralna satisfakcija da mu neko nakon svih progona, hapšenja, sudskog procesa ponudi da bude ministar sigurnosti“, kaže Nikšić. 

Kada je riječ o DF-u Nikšić pojašnjava da priča o spriječavanju isporučivanja Izbornog zakona po želji HDZ-a nema utemeljenje. 

„Dragan Čović neće da sjedne sa Komšićem, već Izetbegović pregovara u ime SBB-a i DF-a“, kazao je Nikšić. 

Predsjednik SDP BiH objašnjava da je u Vladi FBiH između SDA, SBB i DF-a podijeljeno 11 pozicija (premijer i deset ministarskih mjesta), a da šest preostalih će uzeti HDZ BiH s tim da će jedno mjesto biti ustupljeno SNSD-u. U raspodjeli je SDA dobila premijersko mjesto i pet ministara, DF tri ministra i SBB dva. 

Dogovor tri stranke uslijedio je samo dan nakon što je propao sastanak Izetbegovića i Čovića o Federalnoj vladi. Znajući da gubi bitku s Čovićem Izetbegović je tada kazao da će sa zajedničkim stavom sa SBB-om i DF-om izaći pred HDZ iako još nije bio postignut dogovor o koaliciji. Time je mudro stvorio prednost u odnosu na SBB i DF, ali i jasno poručio da je on šef te koalicije. 

Ipak, nakon jučerašnjeg sastanka jedini zajednički stav upućen Čoviću je poziv da predloži kandidata za predsjednika FBiH. Već sada se može reći da Čović to neće uraditi kao što je i najavio da „tamo gdje se ne možemo dogovoriti stvari ostaju takve kakve jesu". 

Nakon sastanka trojke nisu se čuli ni zahtjevi o većem broju pozicija iz kvote Bošnjaka, niti šta su to zajednički zahtjevi prema HDZ-u, niti kako će državu braniti od napada. Bit će da o tome nije ni razgovarano, već isključivo o podjeli pozicija unutar ove tri stranke, ali i personalnim pozicijama o čemu je izvijestio šef koalicije. I to je jedini stvarni motiv ulaska i SBB-a i DF-a u vlast. O državnim interesima niko od njih nije ni razmišljao. Nismo čuli ni da su SBB i DF ili barem njihovi predsjednici pred SDA postavili bilo kakav uslov u vezi zajedničke koalicije. I puno manje stranke pred SDA su znale staviti listu zahtjeva za političku podršku. 

Jedini krivci za svu štetu po SBB i DF i državu bit će upravo Fahrudin Radončić i Željko Komšić. SDA će po običaju reći „nismo odlučivali sami“ amnestirajući svoje loše poteze i podanički odnos prema HDZ-u. U cijeloj ovoj političkoj sagi jedinu korist ima SDA. 

Kako je to pojasnio Nikšić, DF je pristao biti produžena ruka SDA, dok će Radončić dovesti SBB-a do kraha. Građani koji su birali alternativu, vjerovali u lijevu ili građansku opciju, jučerašnjim potezom DF-a su izdani. Svaka ideja o kojoj je Komšić mjesecima unazad govorio o građanskoj BiH ugušena je ulaskom u vlast sa nacionalnim strankama. 

Ostaje samo da se vidi koliko brzo će se HDZ-u isporučiti Izborni zakon po njihovoj želji, baš kao što je Dodik dobio Vijeće ministara BiH bez ANP-a. I to je jedina istina, sve o čemu je Komšić govorio palo je u vodu. Ako su i pristali na igru SDA, teško da će se moći oduprijeti zajedničkom djelovanju Čovića i Dodika i u Vijeću ministara i u budućoj Vladi FBiH. 

Za ove tri stranke ostaje utjeha rekonstrukcija Vlade KS, ukoliko nakon svega uopšte i mogu računati na 18 sigurnih ruku.